ARAD. Vine iarna, iar oamenii sunt tentaţi să încălzească suplimentar casele cu diferite surse de încălzire electrică, cum ar fi reşouri, radiatoare electrice, panouri, pături electrice sau decorative. Însă aceiaşi oameni trebuie să fie atenţi la aceste dispozitive şi să respecte câteva reguli minime de siguranţă, pentru a evita adevărate tragedii. Reprezentanţii E.ON ne spun că, printre cele mai periculoase lucruri pe care le fac oamenii care se încălzesc pe curent sunt: neverificarea instalaţiei electrice, necunoaşterea instrucţiunilor de utilizare a aparatelor, utilizarea surselor de încălzire cu electricitate în spaţii umede, cum ar fi băile, folosirea aparatelor de încălzire lângă cărţi, perdele sau alte materiale textile care se pot aprinde uşor.
„Toate acestea, alături de o priză defectă, o siguranță necalibrată, un contact imperfect și lipsa supravegherii sunt elementele care pot genera evenimente tragice”, spun cei de la E.ON.
Recomandări
Reprezentanţii companiei de furnizare a gazelor naturale şi a energiei electrice vin cu o serie de recomandări pentru cei care se încălzesc cu aparate electrice:
„Utilizați instalaţii electrice fără improvizații; evitați alimentarea mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit); utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă; verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate; la suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora, asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul; amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile cu umiditate crescută; instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului; utilizaţi aparate electrice omologate”.
Aceştia explică şi de ce un mare pericol ne paşte de la propriile noastre instalaţii electrice.
„Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensivă a unor aparate electrice mari consumatoare de energie. În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural, instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider)”, spun cei de la E.ON.
Incendii
Statisticile pompierilor indică faptul că majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalațiile electrice defecte sau cu improvizații, de coșuri de fum defecte sau necurățate și de mijloacele de încălzire. Aşadar, instalaţiile electrice pot ceda şi pot provoca pagube uriaşe. Drept urmare, suntem sfătuiţi să verificăm atât aparatele de încălzit, cât şi instalaţia electrică înainte de a decide să ne încălzim cu curent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!