Codul Muncii s-a modificat în ceea ce privește munca suplimentară. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad i-a informat pe angajtori, dar și pe angajți, că în Monitorul Oficial nr. 525 din 18 iunie 2020 a fost publicată Legea nr. 85 – pentru modificarea art. 260 alin (1) lit.i din Codul Muncii. „Conform acestei modificări, angajatorii care încalcă dispozițiile legale cu privire la desfășurarea muncii suplimentare, riscă amenzi cuprinse între 1500 lei și 3000 de lei, pentru fiecare persoană identificată prestând muncă suplimentară”, punctează inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Doar cu acordul salariatului
Isac vine cu explicații privind munca suplimentară. Astfel, acest tip de muncă nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident. „Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, într-o atare situație lucrătorul beneficiind de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, spor care se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, după caz, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază”, arată inspectorul șef ITM Arad.
Săptămâna de 48 de ore
Conform dispoziților legale în vigoare, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare, tinerilor în vârstă de până la 18 ani și salariaților care au încheiat contract individual de muncă cu timp parțial fiindu-le interzisă prestarea de muncă suplimentară.
Trimite articolul
XDegeaba reglementarile, noi ca angajati daca reclamam angajatorul la ITM, acesta ia legatura cu managerii firmei inainte sa vina in control, iar managerii avertizeaza angajatii ca daca spun ceva ce nu ar trebui, raman fara locul de munca, asa ca nimeni nu are curajul sa spuna adevarul. Asa atunci toti declara ca au facut doar orele notate pe foaie pentru ITM. Iar cei de la ITM nici din greseala nu ar vrea sa controleze ce este filmat cu camerele de supraveghere. Tind sa cred ca ITM ia bani de la manageri ca sa inchida ambii ochi la reclamatii. La fel este si cu protectia muncii. In tara asta nu ai ce face, am incercat, dar cu autoritatile corupte nu ai nicio sansa.
cine va aveaa de suferit…tot saracii
sa vezi acum cum apar ore suplimentare neplatite si saraci cu plati reduse…cum altfel sa ajuti oamenii :))