Arad. Direcția Generală Poliția Locală Arad (DGPLA) a primit, în ultimele zile, mai multe sesizări de la asociații de proprietari din municipiu, referitoare la modul în care se desfășoară recensământul. Astfel, câțiva arădeni spun că la ușa lor s-au prezentat recenzori care nu aveau asupra lor tableta în care este obligatorie introducerea datelor. În schimb, și-au notat răspunsurile la întrebări într-un registru, ceea ce este interzis, fiind vorba despre date personale care, în acest fel, pot ajunge la terțe persoane și pot fi folosite în alte scopuri. La o verificare ulterioară, s-a constatat că datele persoanelor astfel recenzate au ajuns în sistem, probabil introduse mai târziu de către recenzor sau de către o altă persoană. Una dintre explicații poate fi că recenzorii cu pricina întâmpină dificultăți în a introduce în mod direct datele în platforma digitală și colectează datele pe hârtie, urmând ca ulterior să apeleze la o terță persoană pentru ajutor.
Doar pe tabletă
„Având în vedere sesizările transmise în ultima perioadă de cetățeni, Direcția Generală Poliția Locală Arad face unele precizări în vederea clarificării unor aspecte privind recensământul populației și al locuințelor. Datele necesare recensământului NU se colectează pe caiete, registre, etc. Transmiteți datele numai recenzorilor autorizați (verificați legitimația) și numai dacă aceștia colectează datele on-line, prin intermediul TABLETEI puse la dispoziție exclusiv în acest scop”, transmite Poliția Locală, într-un comunicat de presă. De asemenea, DGPLA mai subliniază că participarea la recensământ este obligatorie. „Scopul îl reprezintă numărarea oficială a persoanelor cu reședința obișnuită în toate diviziunile geografice ale teritoriului țării, la data de01.12 2021. Reședința obișnuită este adresa la care respectivii au locuit în ultimele 12 luni și au petrecut timpul zilnic de odihnă ori locuiesc de mai puțin de 12 luni, dar au intenția să rămână 12 luni, indiferent dacă au solicitat sau nu serviciului local de evidența persoanelor actualizarea adresei de domiciliu ori reședință”.
Din casă în casă, doar în luna mai
Pe lângă faptul că unii recenzori notează datele pe hârtie, practic până pe data de 16 mai nu se fac vizite la domiciliu, deoarece ne aflăm în etapa de autorecenzare. Colectarea datelor din casă în casă va începe abia de la jumătatea lunii mai și va dura până la jumătatea lunii iulie. Cei care nu se descurcă în spațiul virtual, pot solicita asistență din partea unui recenzor, prin prezentarea la centrele deschise în 33 de locații din municipiu. Referitor la datele care trebuie furnizate recenzorilor, DGPLA mai face următoarele precizări:„Înscrierea datelor se va efectua obligatoriula adresa la care persoanele locuiesc în fapt, chiar dacă această adresă este alta decât cea menționată în actul de identitate. Persoanele nu trebuie să dețină în proprietate locuința la care se recenzează. Chiriașii se vor recenza obligatoriu la adresa la care locuiesc în fapt. Asigurați-vă că participați la recensământul obligatoriuși că datele au fost înregistrate corect, apelând la recenzarea asistată cu ajutorul unui recenzor autorizat, dacă nu aveți timpul necesar ori nu vă descurcați și aveți nevoie de ajutor! În vederea înregistrării tuturor cetățenilor, pentru persoanele care nu au putut fi găsite la adresele unde locuiesc, recenzorii vor reveni la adrese pentru a lua legătura cu cel puțin unul dintre membrii gospodăriei, ori, dacă acest lucru nu este posibil, recenzorul va prelua informațiile de la alte persoane care pot furniza date pertinente (vecini, rude).”
Zi liberă
Autorecenzarea on-line, atât cea efectuată pe computerele/telefoanele/tabletele personale, cât și cea înregistrată cu ajutorul unui recenzor, asigură dreptul la o zi liberă plătită de la serviciu.
Trimite articolul
XAdica nu prea inteleg o tableta sa poate cumpara cu 300 de lei si problema rezolvata
si daca au tableta le poti da datele? ce naiba nu recititi titlurile? oricine cu o tableta poate merge sa ceara date la creduli acum, nu?
-
in aceasta perioada, adica pana in data de 15 mai, nu au voie recenzorii sa se deplaseze la locuinta dumneavoastra, cu sau fara tableta. puteti dumneavostra sa va faceti autorecenzarea online sau sa va deplasati la punctele fixe pentru ajutor. pentru cei care se autorecenzeaza in aceasta perioada se primeste o zi libera de la locul de munca. dupa data de 15 mai cand se incepe recenzarea in teren cu siguranta recenzorii vor avea legitimatii si se va putea verifica identitatea lor. referitor la intrebari ….nu te intreaba nimeni nici cati bani castigi , nici ce datorii ai, nici de ce boli suferi..
Eu nu imi dau datele personale sau private. Ce datorii am eu la banca, ce salariu am, de ce boli sufar, care sunt sursele mele suplimentare de venit nu priveste in nicio masura statul.
Sunt cetatean european si am drepturi.
Ghinioooon pentru cel ce se vrea ca PUTIN si pentru dictatura identitatii digitale si a creditului social.
Nici pe proprietate nu ii primesc ca ma apar constitutia chiar daca legea recenzarii e stramba.
-
Ești prost.
-
Mai bine ți-ai căuta un loc în munți,în vreo peșteră.
-
Domnule nu mai fi asa de vioi.Nu se cer decat cateva date,si nu acelea enumerate de tine.Intra pe autorecenzare si vei vedea ca sunt 16 intrebari si care nu-ti vizeaza intimitatea.
De parca nu poate cineva sa se prezinte de acum cu o tablata