Se întâmplă zilnic tentative de furt din locuinţe şi, de mult prea multe ori, hoţilor le şi reuşeşte. Important este ca, de fiecare dată când se confruntă astfel de evenimente neplăcute, cetăţenii să anunţe poliţia. Dacă acest lucru nu se întâmplă, nu e nicio şansă ca hoţii să fie – mai devreme sau mai târziu – prinşi şi pedepsiţi.
De exemplu…
Zilele trecute, de pildă, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 45 de ani, din județul Mehedinți, care, la data de 17 august 2018, sub pretextul vânzării unor aparate pentru masaj, ar fi pătruns în domiciliul unei femei din municipiu, de unde ar fi sustras un telefon mobil, în valoare de 500 de lei. Pe numele celui în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat. Polițiștii continuă acum documentarea întregii activități infracționale a celui în cauză.
Recomandări
În acest context, poliţiştii din cadrul IPJ Arad ne fac o serie de recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe. Iată-le:
•Nu permiteți accesul în locuință celor care vin să vă prezinte diverse „promoții” sau produse „la prețuri imbatabile”, în scop caritabil sau pentru efectuarea unor sondaje de opinie; •Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaz etc.), nu le permiteți accesul în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului; •Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți sau despre vecini, nici măcar celor care susțin că sunt reprezentanții unor instituții, dar nu pot face această dovadă; •Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat; •Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Discutați aceste aspecte doar cu cei în care puteți avea încredere, care pot veni zilnic pentru ridicarea corespondenței și să lase impresia de „casă locuită”; •Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare; •Bijuteriile în cantități mari, banii, acțiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare. Pentru efectuarea menajului sau a unor reparații apelați la firme autorizate; •Achiziționați sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeți încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate ușor!
Citiți principiile noastre de moderare aici!