Având în vedere prezenţa unor focare de trichineloză în unele judeţe ale ţării, precum şi creşterea aşteptată a consumului de carne de porc şi vânat prilejuită de sărbătorile de iarnă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad transmite cetăţenilor câteva sfaturi.
Recomandări
Specialiştii DSP Arad recomandă ca achiziţionarea cărnii şi a produselor de carne să se facă doar de la surse autorizate. Testarea cărnii provenită din gospodăria proprie şi darea în consum a acesteia trebuie făcute doar după examenul trichineloscopic negativ. La apariţia simptomelor caracteristice trichinelozei, medicii ne recomandă să ne adresăm serviciilor medicale (medici de familie, specialişti în boli infecţioase) pentru consult şi diagnostic.
„Reamintim că modalitatea de îmbolnăvire se face prin consum de carne de porc în principal, dar şi prin carne de nutrie, de cal sau de vânat (mistreţ, urs) care conţin larve vii sau chisturi viabile” – precizează reprezentanţii DSP Arad.
Boala
Manifestările bolii variază de la forme asimptomatice până la forme severe care pot cauza decesul prin complicaţiile pe care le produc. Incubaţia bolii este în medie 10-14 zile, iar semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt: febra, edemele feţei şi ale pleoapelor însoţite de conjunctivită, dureri musculare, senzaţie de oboseală, tulburări digestive tranzitorii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) apărute la 1-2 zile după consumul de carne infestată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!