Nu e de glumit cu trichineloza. Boala care se transmite de la porc la om prin consumul de carne, în mod special, poate fi evitată cu o simplă analiză de laborator. Avertizările de săptămâna trecută lansate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad cu privire la riscurile îmbolnăvirii cu trichineloză, se par că au avut efecte. O familie din Ineu după ce a sacrificat un porc de aproximativ 140 kg, a dus carnea pentru a fi testată în laborator, unde s-a constatat că aceasta era infestată. Dacă familia ar fi ignorat această măsură de prevenție și ar fi consumat carnea, fără a o testa, mai mult ca sigur că s-ar fi ajuns la îmbolnăvirea gravă cu trichineloză.
„Cazul s-a înregistrat într-o gospodărie din orașul nostru – n.r. Ineu. După sacrificarea porcului – provenit dintr-o fermă care ar fi putut avea contact cu fondul silvic, familia a făcut testul trichineloscopic, constatându-se că porcul era infestat cu acest virus. Mai departe, au mers la Arad, pentru a repeta analiza la un alt laborator și s-a confirmat infestarea cărnii. Trebuie să atragem atenția tuturor celor care intenționează să sacrifice porci în această perioadă, că analiza trichineloscopică este esențială și îi poate salva de la îmbolnăviri mult mai grave”, ne-a declarat primarul Ineului, Călin Abrudan.
Despre infecție
Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveşte în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreţ, urs) sau de cal, care conţine larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Majoritatea cazurilor de trichineloză sunt asimptomatice, însă există şi forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate.
Simptome
Printre simptomele trichinelozei se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri şi vărsături), care apar la o zi, două, după consumul de carne contaminată. Mai sunt caracteristice febra, umflarea ochilor şi a feţei, conjunctivita, durerile musculare şi slăbiciunea musculară severă. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Boala nu se transmite de la om la om.
Citiți principiile noastre de moderare aici!