Poliţia ne recomandă să avem grijă cui deschidem uşa în noaptea dintre ani! „Când primiţi colindători, este bine să nu îi primiţi în casă, acest lucru se poate face şi în uşa casei sau a apartamentului. Pe lângă infracţiunile de furt din locuinţe, hoţii pot sustrage şi bunuri lăsate pe casa scării. De aceea, Poliţia vă recomandă să nu deschideţi uşa de la intrarea în bloc, oricui. De multe ori, infractorii se dau drept lucrători la societatea de energie electrică sau gaz pentru a putea intra pe casa scării” – atenționează polițiștii.
Copiii sunt rugaţi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa părinţilor, pentru a nu trăda faptul că sunt singuri în casă.
„Dacă nu vă petreceţi Revelionul acasă, este bine să nu spuneţi prea multor persoane că sunteţi plecat. O altă soluţie ar fi să lăsaţi locuinţa în grija unui vecin de încredere pe toată perioada absenţei dumneavoastră” – recomandă polițiștii.
Securitate și prevenție
Furturile din locuinţe pot fi prevenite prin asigurarea locuinţelor cu elemente de securitate. În mediul urban este menţionată în principal utilizarea mijloacelor tehnice şi de siguranţă modernă (montarea unor interfoane şi utilizarea corectă a acestora, montarea sistemelor de alarmă în locuinţe, asigurarea locuinţelor cu sisteme de închidere greu penetrabile etc.).
În mediul rural, cetăţenii sunt sfătuiţi să adopte măsurile minime de autoprotecţie (aplicarea unor sisteme de închidere a locuinţelor şi anexelor gospodăreşti, construirea unui gard împrejmuitor pe tot perimetrul proprietăţii, montarea de gratii/grilaje la ferestrele camerelor poziţionate spre stradă etc.).
Recomandări pentru părinți
Aveți copii care vor să plece, în această seară, cu Plugușorul? Polițiștii au câteva recomandări pentru părinți: „Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copiii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi (din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici ori de altă natură). Comunicaţi cu copiii dumneavoastră, pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi). Sfătuiţi-i pe copii să colinde în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le primejduiască viaţa sau integritatea fizică” – ne afătuiesc polițiștii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!