Polițiștii locali au trecut la fapte. După o lungă perioadă în care s-au concentrat pe acțiuni de prevenție și de informare, au decis că e momentul să introducă factorul coercitiv în corectarea greșelilor făcute de șoferi și pietoni în trafic. Opresc mașini, sancționează șoferii, dirijează circulația, dau amenzi. Nu sunt însoțiți de polițiști de la Rutieră, dar au atribuții privind circulația pe drumurile publice. Dacă sunteți oprit în trafic de un polițist local sau dacă sunteți amendat pentru că ați parcat ilegal nu încercați să ripostați pentru că au dreptul de a vă sancționa. La fel cum au dreptul de a-i sancționa pe pietoni dacă încalcă regulile de circulație. Directorul Poliției Locale, Viorica Graur precizează: „Participanții la trafic trebuie să înțeleagă că principala noastră preocupare este aceea de a duce o muncă asiduă de prevenire în teritoriu; atunci însă când aceasta se dovedește ineficientă, suntem nevoiți să luăm măsuri”.
Fără îndoială, noua tactică îi surprinde pe șoferi și pietoni. Nimeni nu se aștepta ca amenda să vină și de la un polițist local. Acum vine, și vine cu o ritmicitate ce creează un pic de panică în trafic sau măcar stupoare. Par a fi peste tot și sancționează tot ceea ce nu este conform legii circulației pe drumurile publice.
Unde pot interveni
Baza legală este Legea 155/2011, susțin reprezentanții Poliției Locale Arad. Și totul este foarte clar în ceea ce privește dreptul acestor polițiști de a aplica amenzi contravenționale. „Potrivit Legii 155 din 2011, au dreptul să constate contravenții și să aplice sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis. De asemenea, polițiștii locali mai pot da amenzi de circulație și pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule”, susțin reprezentanții Poliției Locale Arad. În plus, polițiștii locali pot constata contravenții și aplica sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap.
Cu ochii pe pietoni
Dacă pietonii traversează prin loc nepermis sau pe culoarea roșie a semaforului pot fi amendați de polițiștii locali. La fel și bicicliștii, conducătorii de mopede sau de vehicule cu tracțiune animală. Mai mult, Poliția Locală poate sesiza nereguli la funcționarea semafoarelor, la starea indicatoarelor și a marcajelor rutiere. Orice mișcă sau nu mișcă, în trafic, intră și sub incidența polițiștilor locali. Nu știm dacă va fi mai multă disciplină în trafic, dar cu siguranță vor fi mai mulți șoferi și pietoni amendați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!