Data de 30 aprilie a fost stabilită ca fiind data la care sindicaliştii din administraţia publică vor organiza grevă generală. Asta după ce, în luna februarie, a fost organizată o grevă de avertisment. Dacă la primele proteste angajaţii Consiliului Judeţean Arad (CJA) nu s-au aliniat şi au decis să îşi continue munca, de această dată, la greva generală, peste 130 de persoane angajate în instituţia judeţeană se vor alătura protestului. Potrivit ultimei liste de semnături care indică numărul de angajaţi din administraţie care vor participa la grevă, 136 de persoane angajate în cadrul CJA nu vor munci joi, 30 aprilie.
Mai mult, deşi nu sunt angajaţi în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale, la greva generală s-au alăturat şi 22 de persoane angajate la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad. Şi asta pentru că oamenii respectivi fac parte dintr-un sindicat afiliat Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie. Ca atare, cu acest nou val de protestatari, numărul funcţionarilor care intră în grevă generală la nivelul judeţului Arad a ajuns la 617 persoane. Trebuie remarcat şi faptul că numai doi angajaţi din întreg judeţul au apreciat faptul că nu vor participa la grevă, semnând în acest sens lista.
De partea angajaţilor
Şefii CJA ţin partea angajaţilor în acest conflict. Cristian Drăgan, administratorul judeţului, a declarat că „nu fac parte din niciun sindicat, dar îi susţin pe angajaţii Consiliului Judeţean care intră în grevă. Salariile acestora sunt mici, ale debutanţilor sunt foarte mici. Noi avem nevoie de specialişti în administraţie, specialişti care nu pot fi plătiţi cu câteva sute de lei. Sunt oameni care lucrează cu fonduri europene, sunt oameni care aduc sume uriaşe judeţului şi au responsabilităţi uriaşe”. În acelaşi asentiment a fost şi Adrian Ţolea, vicepreşedintele CJA, care a spus că „eu cred că solicitările sindicaliştilor sunt justificate. Munca în Consiliul Judeţean şi în administraţie publică, în general, este solicitantă şi plină de răspundere. Este normal ca funcţionarii să solicite venituri mai mari, ţinând cont de faptul că salariile lor din prezent sunt foarte mici”.
Vor salarii mai mari
Solicitările sindicaliştilor care intră joi în grevă generală sunt clare şi se referă la salariile angajaţilor din administraţie. Creşteri salariale şi bonuri de masă sunt cererile celor care lucrează în primării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!