Pita pe vatră de Pecica, salamul şi
tocăniţa tradiţională de
Nădlac, ciocoloata de Vinga, varza de Socodor,
ţuica de Chisindia, cadarca de Miniş,
mustoasa de Măderat şi ceapa de Vinga se
află pe lista celor 20 de produse
tradiţionale identificate din judeţul nostru
care “trebuie atestate şi protejate la nivel
european ca denumire de origine”, susţine
Prefectura Arad.
Prefectul Călin Bibarţ a primit, ieri
dimineaţă, vizita directorului executiv al
Oficiului Naţional al Produselor Tradiţionale
şi Ecologice Româneşti, Lucia
Romanescu, director care a subliniat faptul că
toţi producătorii care îşi vor
atesta produsele la nivel european vor beneficia de o
serie de facilităţi.
Niciun produs
„În România nu există niciun
produs protejat la nivel european. Suntem în faza
de a obţine această atestare cu salamul de
Sibiu, cârnaţii de Pleşcoi şi cu
virşli. Pentru noi, este o noutate şi de
aceea vom realiza parteneriate cu ţările care
au experienţă în domeniu, cum sunt
Franţa, Austria, care deja au sute de produse
atestate”, a declarat Lucia Romanescu.
„Dorinţa noastră este de a păstra
şi promova aceste produse, pentru că
dacă pierdem produsul autentic, nu avem cum
să îl mai recuperăm peste ani de zile.
Ca arădeni, avem datoria să ne luptăm
pentru a promova în toată lumea produsele
specifice judeţului”, a spus şi
prefectul.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!