Aparatură medicală în valoare de peste 100.000 de euro zace depozitată într-o încăpere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, fără a putea fi folosită. Aparatura aparţine Compartimentul ATI Pediatrie, înfiinţat prin ordin de ministru, în octombrie 2016, în structura Secţiei ATI I a spitalului. Finanţarea aparaturii a fost asigurată de Primăria Municipiului Arad. Compartimentul ATI Copii este, însă, nefuncţional din cauza lipsei de personal medical mediu (asistente şi infirmiere).
„Despre înființarea acestui compartiment se discută din luna ianuarie a anului trecut, când am avut o ședință cu medicii pediatri și cu doamna manager Prișcă. Totul a pornit în momentul în care Primăria și-a dat acordul privind finanțarea achiziționării de aparatură” – spune dr. Cristian Nicolescu, şef Secţie ATI I. „În vară s-au derulat demersurile cu licitaţia pentru achiziţia aparaturii, pe SEAP, cea mai mare parte a aparaturii fiind primită prin iulie-august” – completează dr. Adrian Pavel, şeful Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
În Compartimentul ATI Pediatrie ar urma să fie internaţi atât copii cu patologie chirurgicală, cât şi copii cu patologie medicală pediatrică. „Avem cazuri dificile, grave pe care, acum, trebuie să le trimitem la Timişoara din cauza lipsei serviciului de terapie intensivă. Dar se întâmplă, uneori, ca Timişoara să ne refuze cazurile. Şi atunci stăm şi tremurăm lângă copil pentru că nu avem serviciu de terapie intensivă. Ne-ar fi foarte util şi ar fi şi foarte urgent ca acest compartiment să devină funcţional” – punctează dr. Rujiţa Ciurea, şef Secţie Pediatrie I.
Aparatură și personal
Aşa cum spuneam, Compartimentul ATI Pediatrie va face parte din Secția ATI I a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Dr. Cristian Nicolescu detaliază: „Este vorba de două saloane totalizând șase paturi: patru septice (într-un salon), două non-septice (în celălalt salon). În ceea ce privește dotarea, fiecare salon va avea monitor, un ventilator special pentru copii, inclusiv pentru sugari, două injectomate, mai multe infuzomate, un incubator pentru menținerea temperaturii constante a sugarilor până în trei luni și paturi speciale de copii. Pe lângă acestea, s-a mai achiziționat o stație anestezică pentru sala de anestezie-chirurgie infantilă”.
Cu excepția incubatorului (care va ajunge săptămâna aceasta la spital), în momentul de față, toată aparatura este achiziționată, dar stă închisă într-o încăpere aflată la etajul II al spitalului. „Principalul motiv pentru care aparatura stă închisă este că nu avem asistente care să acopere funcționarea compartimentului. Ne trebuie încă cinci asistente ca să acoperim toată tura” – explică dr. Nicolescu. El precizează că a făcut nenumărate solicitări conducerii spitalului pentru a scoate la concurs posturi de asistente pentru Compartimentul ATI Copii, însă acest lucru nu s-a întâmplat (în ciuda faptului că spitalul a organizat mai multe concursuri de-a lungul anului trecut).
Pe lângă asistentele şi infirmierele de care e nevoie, Compartimentul va fi deservit de către doi medici tineri, de specialitatea ATI, care vor face TI pediatrie; ei sunt angajaţi deja, de anul trecut.
Interes comun
În luna octombrie a anului trecut, s-a primit aprobarea Ministerul Sănătății pentru înființarea acestui compartiment. „Stăm cu structura înfiinţată, stăm cu aparatura depozitată, dar compartimentul nu poate funcţiona din lipsă de personal. Şi noi, chirurgii pediatri, cât şi şi medicii pediatri suntem interesaţi de funcţionarea acestui compartiment pentru că nu avem unde să ne ţinem cazurile grave” – susţine dr. Adrian Pavel.
„Avem encefalite, avem pneumonii severe, meningite şi alte situaţii în care copiii ar trebui să fie monitorizaţi pentru că oricând pot să facă stop cardio-respirator. Şi atunci trebuie să fie în serviciul de terapie intensivă. Acum, preventiv, când vedem un caz grav, îl trimitem la Timişoara, tocmai pentru a preveni aceste situaţii. Dar, dacă am avea serviciul nostru aici, ar fi foarte, foarte util, nu am mai trimite pacienţii în altă parte” – accentuează dr. Rujiţa Ciurea.
Explicaţiile şi promisiunea conducerii
Ce are de spus conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în legătură cu această situaţie stupidă? De ce nu a scos la concurs posturile de asistent medical care să asigure funcţionarea Compartimentului ATI Copii?
Să nu credeţi că aceste întrebări nu au răspuns! Ni-l oferă dr. Corina Crişan, director medical al spitalului: „A fost o solicitare a dr. Nicolescu şi a dr. Adi Pavel de a crea un Compartiment distinct de ATI Copii, inclusiv prin modificare de structură a spitalului. Modificarea de structură poate fi făcută doar de Ministerul Sănătăţii. S-au făcut demersuri în toamnă, iar la sfârşitul lui octombrie a venit aprobarea Ministerului Sănătăţii. Ei or fi făcut solicitări de scoatere la concurs a posturilor de asistente medicale – solicitări de care noi ţinem cont -, dar nu le puteam scoate la concurs până ce nu aveam aprobată modificarea de structură, care presupune ulterior modificare de stat de funcţii. A fost un concurs în noiembrie, dar pentru acesta procedurile au demarat la începutul toamnei, când nu exista temei legal, nu exista modificarea de structură”.
Firesc, am întrebat dacă la proximul concurs ce va fi organizat, conducerea spitalului va ţine cont de solicitarea venită pentru Compartimentul ATI Pediatrie. „De ce nu, Doamne fereşte?!? Normal că da” – promite dr. Crişan. Când va avea loc următorul concurs? Nu se ştie încă exact. „Pot să vă spun că se lucrează la centralizarea posturilor de asistente medicale care se vor scoate la concurs” – explică directorul medical al Spitalului Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!