ARAD. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Arad, un organism fără personalitate juridică, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Arad, este „definiţia” locului în care funcţiile călduţe creează venituri fără ca cei de acolo să facă mare lucru. Pe lege, ATOP este un organism cu rol consultativ, a cărui activitate se desfășoară în interesul comunității. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică este constituită din șeful Inspectoratului de Poliție Județean, un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, şeful Poliţiei Locale, un subprefect, şase consilieri desemnați de Consiliul Județean Arad şi trei reprezentanți ai comunității, desemnați de președintele consiliului județean. Pe lege, cei 15 membri trebuie să se întâlnească lunar şi să contribuie la elaborarea planului de activități având ca scop protejarea intereselor comunității și asigurarea climatului de siguranță publică. În fapt, cei 15 se întâlnesc lunar câteva zeci de minute dar încasează o indemnizaţie care nu este deloc una mică: 10 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, respectiv 1.872 de lei.
La ședințe se rezumă, în mare, activitatea celor de la ATOP Arad. Eventual, câţiva dintre membri se deplasează, de 2-3 ori pe an, prin pieţele localităţilor din judeţ, unde împart pliante cu sfaturi pentru cetăţeni. Încă o dată, eventual. Pentru că, în 2020, fiind în plină pandemie, acţiunile, şi aşa puţine, au fost probabil sistate.
Dar să vedem cam câţi bani costă ATOP Arad în fiecare an. Îi luăm pe cei 15 membri care primesc lunar câte 1.872 de lei brut, rezultând o cheltuială lunară de 28.080 de lei. În cele 12 luni ale anului, cei 15 membri primesc, în total, 336.960 de lei, bani de la stat. Asta în condiţiile în care majoritatea membrilor lucrează deja la stat. Totodată, ATOP beneficiază şi de un secretariat care este, de asemenea, plătit cu un salariu lunar. Trebuie menţionat faptul că suma de mai sus este una brută, membrii ATOP încasând 1.095 de lei.
Cheltuieli şi mai mari
Calculele prezentate mai sus sunt aferente anului în curs. În 2020, în an de plină pandemie, indemnizaţiile primite de cei din ATOP au fost duble. Lunar, fiecare membru primea un procent de 20 la sută din indemnizaţia preşedintelui CJA, respectiv 3.744 de lei, brut. Acest fapt făcea ca, în fiecare lună, să fie cheltuiţi 56.160 de lei cu plata celor din ATOP, cheltuiala totală a anului trecut fiind de 561.600 de lei, la care se adaugă şi salariile secretariatului. Precizăm faptul că anul trecut au fost organizate doar zece şedinţe ATOP, după ce, în luna octombrie, mandatul membrilor a expirat, iar ultimele două şedinţe nu s-au mai ţinut. Totodată, din suma brută prezentată mai sus, membrii ATOP au încasat lunar 2.191 de lei.
În luna decembrie a anului trecut, consilierii judeţeni au votat, însă, o hotărâre prin care s-a stabilit ca valoarea indemnizaţiei membrilor ATOP să fie redusă de la 20 la sută la 10 la sută din indemnizaţia lunară a preşedintelui CJA, hotărâre care a produs efecte începând cu luna ianuarie 2021. JA-A.G.
Fără bani?
Huzurul de la ATOP Arad ar putea, însă, să se încheie. Un partid aflat la Guvernare a depus un proiect de modificare a legii care vizează activitatea autorităţilor teritoriale de ordine publică prin care solicită ca prezenţa la şedinţe să se facă fără remunerarea membrilor ATOP. Unul dintre motive o reprezintă faptul că mulţi dintre membri fac parte din instituţiile din sistemul de ordine publică şi, practic, sunt plătiţi de două ori pentru aceeaşi muncă.