ARAD. Mirajul vestului persistă în gândurile arădenilor. Drept dovadă stă numărul mare de firme care se ocupă, în Arad, cu plasarea forţei de muncă în străinătate, precum şi numărul tot mai mic de locuitori ai judeţului nostru.
Avem, în municipiu, zeci de firme care au ca obiect de activitate facilitarea plecării românilor la muncă în străinătate. Numărul exact al arădenilor plecaţi, însă, în căutarea unui trai mai bun nu poate fi stabilit cu exactitate. În primul rând pentru că mulţi pleacă fără a avea un contract de muncă. În al doilea rând, există diferenţe mari între datele raportate oficial în România, datele declarate de populaţia din ţară, datele diferitelor instituţii cu atribuţii în migrarea populaţiei şi informaţiile care provin din datele oficiale ale ţărilor Uniunii Europene. Totuşi, se estimează că zeci de mii de arădeni au plecat peste graniţă, la muncă, în ultimii ani.
Dintre aceştia, doar 376 de arădeni au solicitat, în 2013, Direcţiei Paşapoarte, adeverinţe pentru angajare în străinătate.
Inspectoratul Teritorial de Muncă a publicat „Situaţia societăţilor comerciale înregistrate până la data de 05.11.2013, la I.T.M. Arad, în baza Legii 156/2000 republicată”. Pe listă se regăsesc nu mai puţin de 37 de firme (agenţii de ocupare a forţei de muncă) care desfăşoară activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români cu domiciliul în România care solicită să lucreze pe baza ofertelor de locuri de muncă transmise din străinătate de persoane juridice, fizice şi organizaţii patronale străine.
Nu chiar toate cele 37 de firme de plasare a forţei de muncă în străinătate au putut rămâne operaţionale, 9 dintre ele figurând pe listă cu „întrerupere temporară de activitate”, sau chiar în lichidare. Mai rămân însă 28 de agenţi economici care se ocupă cu trimiterea arădenilor la muncă în afara ţării. Şi au avut şi de lucru! Potrivit informaţiilor furnizate de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Arad, în anul 2012 s-au depus la sediul instituţiei 487 de cereri pentru eliberarea de adeverinţe în vederea angajării în afara ţării, iar în anul 2013, până la finele lunii octombrie, s-au depus 376 de astfel de cereri.
Oficial şi neoficial
Avem între 11.500 (cele mai recente date oficiale) şi până la aproape 50.000 de arădeni (neoficial) plecaţi peste graniţă. Potrivit celor mai recente date – cele definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor (RPL) din 2011, comunicate de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad, judeţul nostru avea o populaţie stabilă de 430.629 de persoane, cu 31.200 mai puţine decât la recensământul din 2001, ceea ce înseamnă o scădere de 7,24 %. Oficial, 11.500 de arădeni care nu fac parte din populaţia stabilă erau plecaţi în străinătate pentru o perioadă de cel puţin un an, dar, evident, numărul celor aflaţi în străinătate este mai mare, pentru că mulţi sunt plecaţi cu toată familia şi nu au putut fi contactaţi de recenzori! Neoficial, conform estimărilor statelor din UE privind numărul de români pe care îi au angajaţi (un total de peste 2 milioane de persoane) reiese că din fiecare judeţ al ţării au plecat peste graniţă, în medie, câte aproximativ 50.000 de români.
2,1 milioane de români
Numărul românilor care au migrat pentru muncă a crescut exploziv după aderarea la Uniunea Europeană, estimările efectuate la nivel european arătând că un număr de aproximativ 2,1 milioane de români lucrează în alte state membre ale UE, conform proiectului Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013 – 2020.
Principalele state de destinaţie ale românilor plecaţi pentru munca în UE sunt Italia – 890.000 persoane, Spania – 825.000 persoane şi Germania – 110.000 persoane. Ca o comparaţie, Institutul Naţional de Statistică avansează, ca date oficiale rezultate din ultimul recensământ, că doar 730.000 de români sunt plecaţi la muncă „afară”.
Salariul de vis
O explicaţie pentru plecarea oamenilor din ţară sunt şi salariile care pot fi obţinute peste graniţă. În construcţii, cele mai mari salarii înregistrate în UE sunt în Italia: 1.000 – 1.500 euro/lună, Polonia: 1.800 euro/lună, Germania, Franţa: 2.500 euro/lună. Cele mai bune salarii pentru ospătari şi bucătari din UE sunt în Cipru: 700 euro/lună, Italia: 1.200 euro/lună, Marea Britanie: 1.800 euro/lună. Cele mai bune salarii pentru îngrijirea persoanelor sunt în Italia, Olanda: 1.700 euro/lună, Marea Britanie, Germania: 2.100 euro/lună, Elveţia: 2.500 euro/lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!