Liberalizarea pieţei muncii în cele mai multe state europene a fost un real imbold pentru o mare parte dintre arădenii rămaşi fără un loc de muncă. Căutând să ducă un trai cât mai bun, sperând că vor reuşi să adune cât mai mulţi bani pentru bătrâneţe sau pentru viitorul copiilor, arădenii au căutat slujbe în cele mai variate domenii. Paginile de internet specifice încadrării forţei de muncă în străinătate relevă faptul că domenii precum construcţiile sau îngrijirea de persoane vârstnice sunt printre cele mai căutate.
Mai mulţi bărbaţi
Dacă în ceea ce priveşte numărul de şomeri, diferenţa dintre bărbaţii arădeni rămaşi fără slujbe şi arădencele în aceeaşi situaţie nu este foarte mare, nu acelaşi lucru se poate spune despre aplicaţiile electronice pentru un loc de muncă. Potrivit unui studiu realizat de un site specializat în plasarea forţei de muncă în străinătate, la nivel de Arad dintre cei care şi-au depus aplicaţii electronice pentru o slujbă în afara ţării sunt 61,25% bărbaţi. Doar 38,75% dintre aplicanţi sunt femei, fapt ce se reflectă şi în domeniile cele mai solicitate de cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Mai mult, acelaşi studiu relevă şi faptul că doar puţin peste cinci procente dintre muncitorii arădeni au şi reuşit să emigreze la muncă peste graniţe.
Preferă Marea Britanie
Muncitorii din vestul ţării care intenţionează să plece peste hotare sunt atraşi în mod special de traiul din Marea Britanie. Viaţa sub coroana britanică este cea mai atractivă, cel mai probabil arădenii luând în calcul plata în lire sterline, o monedă mai bine cotată pe piaţa monetară decât euro. Pe locul secund în topul preferinţelor se situează Germania, urmată fiind de Franţa şi Italia.
Pe domenii de interes
Ardelenii şi bănăţenii se orientează în special către muncile din contrucţii. Topul preferinţelor este completat de solicitările pentru o slujbă în cadrul unui hotel, la un restaurant sau pentru a îngriji persoane vârstnice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!