Arad. 14 copaci au dispărut sau vor dispărea în următoarele zile din peisajul citadin de pe Bulevardul Dragalina. Cei mai mulţi sunt situaţi în imediata vecinătate a Colegiului Naţional Moise Nicoară. Ştirea a fost făcută publică chiar de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, deşi, de obicei, astfel de informaţii sunt date mai întâi de Opoziţie, sub formă de critică a modului în care administraţia locală înţelege să trateze spaţiul verde din Arad.
Edilul local a precizat ieri că de aceea a şi ieşit public primul cu această ştire pentru a preciza care este situaţia şi ce a dus la tăierea arborilor. Falcă a indicat faptul că, în fiecare toamnă, se face o analiză a stării fito-sanitare şi a vârstei arborilor, pentru a vedea în ce situaţie sunt aceştia iar acum Primăria a făcut o solicitare de analiză a copacilor de pe Bulevardul Dragalina, dar şi Bulevardul Decebal, în condiţiile în care prima stradă va intra în lucru în scurt timp iar la Colegiul Moise Nicoară se lucrează de zor.
Aviz de tăiere
Falcă a precizat că s-a primit aviz de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Arad şi autorizaţie de exploataţie pentru 14 arbori care au fost marcaţi în vederea tăierii. Avizul a venit însoţit de o analiză de laborator referitoare la aceşti arbori (adică la o cantitate calculată la 22 de metri cubi). Tot edilul este cel care a susţinut luni că arborii care au fost sau sunt pe cale să fie eliminaţi din peisaj prezintă deja degradări şi înclinaţii mari, prezentând riscul de a afecta zona dedicată trecătorilor, iar la cei deja tăiaţi se poate vedea la bază şi la vârf că erau putreziţi. „Ca orice lucru în viaţa asta şi pomii îmbătrânesc. Aceştia trebuiau tăiaţi şi am primit autorizaţie pentru acest lucru. Vor fi înlocuiţi când se va trece la modernizarea Bulevardului Dragalina cu arbori ornamentali. Oricum, noi, Primăria Arad, am plantat în acest an 140 de arbori”, a precizat Gheorghe Falcă.
Lucrări pe Dragalina
Edilul local a indicat şi faptul că bulevardul pe care se află situat Colegiul Naţional Moise Nicoară, a cărei clădire va putea fi văzută acum fără umbra copacilor, va intra la reabilitat când lucrările la gaz vor fi finalizate. Tot pentru a nu impieta asupra reabilitării, Primăria a solicitat CET-ului să analizeze starea reţelelor de pe această stradă şi să înlocuiască ţevile acolo unde este necesar pentru că, după reabilitarea bulevardului, astfel de intervenţii sunt interzise timp de trei ani. „Când toate aceste intervenţii vor fi finalizate, vom trece la reabilitarea străzii şi atunci o vom mobila şi cu arbori ornamentali”, a conchis primarul.
„Ca orice lucru în viaţa asta şi pomii îmbătrânesc. Aceştia trebuiau tăiaţi şi am primit autorizaţie pentru acest lucru” – Gheorghe Falcă
Citiți principiile noastre de moderare aici!