INEU. Ultimele 40 de garaje ridicate ilegal în albia râului Crișul Alb, la Ineu, au fost demolate în cursul zilei de miercuri. Construcțiile cu pricina au fost obiect de dispută de mai bine de patru ani între administrația locală, care a accesat fonduri europene pentru reamenajarea zonei, și ineuanii care, de-a lungul timpului, și-au ridicat, în mod ilegal acele garaje.
Astfel, în anul 2018, însă, cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri au demarat o lucrare de igienizare a albiei Crișului Alb, care s-a suprapus peste câștigarea de către administrația locală a finanțării pentru proiectul “Reducerea emisiilor de carbon”, care prevede inclusiv un pod peste Criș, dar și amenjarea unor piste de biciclete.
În zonă au existat în jur de 300 de construcții de acest gen, dar cea mai mare parte a “proprietarilor” au luat în serios somațiile Primăriei și au trecut la dezafectarea lor. Au mai rămas în jur de 100 de garaje pentru care administrația locală a ajuns chiar în instanță, pentru a demonstra ilegalitatea lor. În cele din urmă, majoritatea celor care aveau astfel de improvizații au înțeles că se blochează finanțarea de milioane de euro și au acționat în consecință.
Patru ani de plângeri penale
“După 4 ani de plângeri penale și procese, oamenii au înțeles că trebuie să se conformeze normelor și să le respecte! După patru ani de zile în care ne-am chinuit cu zona de garaje de pe malul Crișului, iată că am reușit, cu înțelegerea oamenilor în cea mai mare parte, să ajungem la un rezultat pe care l-am așteptat împreună. Le mulțumesc tuturor celor de bună credință care au înțeles că facem pentru oraș, nu facem în nume propriu, facem un lucru pentru copiii noștri, special pentru cei care locuiesc în această zonă. Așa s-a nimerit ca astăzi, odată cu această ultimă etapă de demolare a garajelor, să semnăm și contractul de proiectare. Contractul va redefini tot ce înseamnă spațiu verde de pe raza orașului Ineu, iar această zonă de promenadă va fi și ea cuprinsă în acest contract de proiectare. Vom uni Cetatea Ineului, faleza Crișului și Parcul Dendrologic. Aceste zone vor fi reîmprospătate semnificativ, vom avea această zonă de promenadă care va putea fi utilizată de toți locuitorii noștri și, sigur, în timp vom dori ca Ineul să devină un oraș turistic, o stațiune care să fie tranzitată și vizitată de cât mai multe persoane”, spune Călin Abrudan, primarul oraşului Ineu.
Proiect de 5 milioane de euro
Proiectul „Reducerea emisiilor de carbon” aduce la Ineu undeva la cinci milioane de euro din bani europeni, care vor fi cheltuiți pentru amenjarea unei piste de biciclete de 12,8 kilometri lungime, ce va lega partea de nord cu cea de sud a orașului (pleacă din Colonie și ajunge la hanul Moara cu Noroc). De asemenea, pista de biciclete va fi amenajată pe pasarela peste Criș care se va construi tot din finanțarea europeană câștigată prin acest proiect. Pasarela va fi doar pietonală, dar în caz de urgențe ea este destul de încăpătoare pentru a permite accesul mașinilor de intervenție (pompieri, ambulanțe).
Lucrări demarate
Primele lucrări au demarat la începutul lunii mai a anului trecut, când s-a „inaugurat” șantierul pentru construirea drumului și a pistelor de biciclete. De asemenea, o parte a terenului din zona albiei Crișului Alb a fost igienizată şi au început lucrările la pasarelă. Termenul de finalizare a investițiilor este anul 2023.
Trimite articolul
X5 mil.euro….inseamna o gramada de bani ca spaga! Iar cetatenii nu au inteles asta, fiindca inafara de corul adulacilor conducerii primariei ineuane, nimeni din zona nu a fost de acord! Dar procesele se pot castiga si prin tradarea avocatilor sau prin influenta politica. Te strici de ras…..sambata si dumineca , acest orasel (in fond doar o comuna mai marisoara), este pustiu! Bani cheltuiti degeaba…..timp in care conducerea de acum striga ca nu au bani pentru majorarea salariilor si a pensiilor! Inafara de salariatii primariilor, bineinteles!
-
Sa va fie rusine pentru acest comentariu.Nu cunoasteti inseamna situatia. Administratia orasului stie foarte bine ce face. Ce face se face pentru binele locuitorilor.
-
Ha!Vai de ea administrație….poate te gândești la administrarea buzunarelor lor! Eventual noi angajări și măriri de salarii la primărie….
-
Pod peste Cris si piste de bicicleta , de astea era nevoie pentru a reduce emisiile de carbon :))), eu nu pot intelege o treaba, cat de cretin sa fii ca Uniune Europeana sa pui “botul” asa.
-
Sfertodocto, cuvantul *inseamna* se pune in fata frazei…..ai terminat gimnaziul la Gurba?!
-
Nu fi invidios! Fă și tu ceva. Nu mai fi un frustrat. Te înțelegem că îți plăceau gunoaiele, dar acum … Caută în altă parte.
-
-