Frustrare, neputință și până la urmă resemnare în fața boschetarilor care par să facă legea în Arad. Orice iau în stăpânire (imobile părăsite, locuri virane) rămân acolo și nimeni nu poate să-i facă să plece. Nici poliție statală, nici poliție locală, nici jandarmi nu au forța să curețe orașului de asemenea oameni ai străzii. Fie că vorbim de zona Mărului, fie de fosta clădire a GCA (prezentate de mai multe ori în cotidianul nostru), fie de cea de la Sala Polivalentă. Aici unde boschetarii au pus mâna pe platforma de gunoi de mai bine de 2 ani de zile.
Au pus stăpânire pe gunoi
„De ani de zile platforma de gunoi din spatele restaurantului italian de la Sala Polivalentă de la blocurile 21 -25, este sub stăpânirea oamenilor străzii. Asta spre disperarea majorității, de aici excepție bătrânele care cred că primesc recompense spirituale dând pomeni trântoriței care șade acolo de ani, și își pune fiica la cerșit . Individa de loc din Vladimirescu, s-a autodeclarat șefa tomberoanelor. Aceasta supraveghează toate mișcările locatarilor, trage de limbă bătrânele – care îi fac pomeni- despre vecini și periodic aduce în zonă niște indivizi ale căror raiduri se soldează cu garaje și mașini sparte, cu dispariția unor obiecte ale locatarilor și cu defectarea interfoanelor în speranța că pot pătrunde în blocuri. Cam asta se întâmplă la blocurile noastre. Toată lumea ridică neputincioasă din umeri. Au venit și cei de la Poliția Locală, dar nu s-a întâmplat nimic. De fiecare dată s-au întors. Ce să mai facem? La cine să ne mai plângem dacă cei pe care îi plătim să ne apere nu pot?”, ne spune un cititor ce locuiește în această zonă.
Locatarii să nu îi mai susțină
Am contactat reprezentanții Poliției Locale Arad pentru a obține răspunsuri cu privire la problema cu care se confruntă acești arădeni.
„Noi cunoaștem această situație. Aceste persoane care stau în Vladimirescu au fost amendate de mai multe ori. Am făcut mai multe acțiuni pentru a-i dispersa însă din păcate ei se întorc de fiecare dată. Aici își duc aportul și câțiva locatari din această zonă care le dau de mâncare și chiar bani. Chiar în timpul în care am inițiat o acțiune în această zonă câțiva localnici au sărit să le ia apărarea. Este greu să îi faci să nu se mai întoarcă când unii locatari le dau motive să vină înapoi. În primul rând cetățenii sunt cei care nu trebuie să îi încurajeze pe acești indivizi să mai vină în zonă. Soluția cum am mai spus și în celalte cazuri pe această temă ar fi închiderea tomberoanelor, iar accesul să fie permis doar locatarilor. Astfel această problemă se rezolvă imediat, deoarece dacă nu mai au acces la gunoi ei nu mai vin”, a declarat Viorica Graur, directorul general al Poliției Locale Arad.
Cine îi ține pe boschetari acolo: mila unor arădeni sau incapacitatea administrației de a găsi soluțiile pentru a curăța orașul, sau poate lacunele legislative…? Întotdeauna vina este de cealaltă parte, iar rezultatul este orașul invadat de cerșetori și oameni ai străzii.
Soluție
La fel ca și cei de la Poliția Locală, arădeanul care ne-a scris sugerează ca posibilă soluție în acest caz închiderea platformelor: „În alte orașe, în special în Moldova, platformele menajere arată ca niște voliere, sunt închise cu lacăt la care au chei doar locatarii și cei de la salubritate. Vă asigur, nu am văzut acolo murdărie la tomberoane, nici boschetari instalați lânga ele”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!