Munca în străinătate a devenit o opţiune aproape obligatorie pentru o bună parte din arădenii care au rămas fără un loc de muncă în ţară. Atraşi fiind de salariile promise, de condiţiile mai bune de trai şi cu speranţa că îşi vor putea întreţine familiile de acasă, arădenii apelează la firme de intermediere a forţei de muncă. Din păcate, unii dintre ei răman şi cu bani daţi şi fără un loc de muncă, iar contestarea contractului este cu atât mai greu de făcut cu cât firmele sunt acoperite de diferite clauze contractuale.
Atenţie la termeni!
Marius Amzulescu, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, ne-a vorbit despre situaţia arădenilor care apelează la ITM după ce au semnat un contract de mediere a muncii în străinătate. „Ne este foarte greu să îi ajutăm. De cele mai multe ori arădenii nu citesc cu atenţie toţi termenii contractului, semnează fără să ştie la ce se angajează. Sigur că reprezentanţii firmelor le promit un loc de muncă în cel mai scurt timp, dar dacă în contract nu este specificat un anumit termen pentru realizarea medierii, atunci este foarte greu să se dovedească încălcarea contractului”, a spus Amzulescu.
Pericol de înşelăciune
Amzulescu a precizat că într-adevăr există un risc de înşelăciune, dar acest fapt este destul de greu de demonstrat. „Îi sfătuim pe arădenii care doresc să apeleze la o astfel de soluţie să se intereseze în prealabil de societatea de mediere, iar mai apoi să citească cu maximă atenţie contractul pe care îl vor semna, înainte de a plăti vreun comision de mediere”, a concluzionat inspectorul şef adjunct ITM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!