Acțiunea polițiștilor locali arădeni a avut loc vineri, 24 mai. Imobilele vizate de poliţiştii locali, în care a avut loc intervenţia, aflate în degradare și într-o mizerie cruntă, sunt situate pe străzile: Grigore Alexandrescu, Alexandru cel Bun, Vârful cu Dor, Veseliei – continuarea străzii Curtici, respectiv sub Podul Grădiște. Situația clădirilor degradate folosite în scop locativ de oamenii străzii au făcut obiectul sesizării, de către Direcția Generală Poliția Locală, a Comisiei pentru Identificarea, Evaluarea și Stabilirea Stării Tehnice/de fapt a clădirilor/terenurilor neîngrijite din imobilele situate în municipiul Arad. Mai mult, polițiștii locali arădeni promit că vor acționa sistematic în două direcții, în limita competențelor conferite prin lege, pentru limitarea fenomenului cerșetoriei și vagabondajului.
Casele, monitorizate de patrule
Aceste zone vor fi monitorizate de patrule ale polițiștilor locali, care vor stabili identitatea oamenilor străzii, istoricul și condițiile de viață ale persoanelor în cauză.
După ce oamenii străzii vor fi îndepărtați, va urma salubrizarea acestor clădiri ocupate ilegal. În acest demers sunt implicate Biroul de Protecție a Mediului, Serviciul Disciplină în Construcții și serviciile de ordine publică.
Proprietarii: amendă până la 2.000 de lei
Mai mult, proprietarii vor fi obligați să adopte măsurile necesare pentru păstrarea condițiilor de igienă, precum și menținerea/reabilitarea construcțiilor. „Proprietarii clădirilor în cauză, care sunt adesea cetățeni români aflați în străinătate, vor afla amenzile ce le vor fi aplicate. Cuantumul amenzilor este cuprins între 700 și 2.000 de lei.
Supraimpozitare de până la 500%
Neîndeplinirea de către proprietari a obligațiilor prevăzute de lege, mai spun polițiștii locali, va conduce la noi sancțiuni contravenționale, ce pot fi aplicate din momentul în care s-a îndeplinit procedura comunicării. În paralel, supraimpozitarea care poate fi dispusă în cazul imobilelor în cauză se situează între 100% până 500%. Ca atare, prin cumularea amenzilor și supraimpozitării, sumele ce vor trebui achitate de proprietarii care aleg să ignore sau să faciliteze instalarea oamenilor străzii, prostituatelor și cerșetorilor în imobilele pe care le dețin, vor depăși 1.000 de lei lunar.
„Poliția Locală va continua să aplice sancțiunile contravenționale menționate până la igienizarea și securizarea imobilelor respective, sens în care va apela și la sprijinul Direcției de Sănătate Publică Arad. Numărul de telefon al Dispeceratului DGPLA la care pot fi semnalate astfel de situații este 0257-939 (apel gratuit) și aplicația My Arad. După finalizarea noului site al DGPLA, cazurile de competența polițiștilor locali vor putea fi transmise și prin intermediul acestuia”, au declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, reprezentanții Poliției Locale Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!