Nu mai puțin de 652 lei au fost plătiți fără ca lucrările să fie și efectuate. „Au fost achitate antreprenorului, servicii de transport şi aşezare pe platforme a unor tronsoane de grinzi, servicii care însă nu au fost prestate efectiv, materialele de construcţii în cauză fiind în custodia furnizorului, aşa cum rezultă din procesul verbal de custodie”, se arată în raportul Curții. Reprezentanții CJA susțin că suma a fost recuperată de la antreprenor și prejudiciul adus statului român a fost stins.
Și tot pentru lucrări neefectuate potrivit documentației de execuție a fost constatat un prejudiciu de 8 mii de lei pentru că stratul de piatră spartă a fost mai mic cu 5 cm decât se cerea în documentație dar plata a fost făcută în integralitate: „Au fost decontate unele lucrări neexecutate de antreprenor, rezultând că stratul de fundaţie cu piatră spartă este mai mic decât grosimea prevăzută în documentaţia de execuţie cu 5 cm, ceea ce denotă că plata contravalorii materialului de construcţie care nu a fost pus în manoperă, precum şi transportul acestuia, nu este legală”, se precizează în raport.
Bani pentru mobilier
La capitolul cheltuieli ilegale a fost trecută suma de bani pe care CJA a alocat-o din fondul de rezervă pentru Arhiepiscopiei Aradului. 51 mii lei au fost oferiți de mai marii județului pentru achiziţionarea de mobilier. Și în acest caz, reprezentanții CJA au declarat că a fost recuperată în integralitatea suma cheltuită cu mobilierul.
Și încă o pagubă de 20 mii lei a fost descoperită de inspectorii Curții de Conturi în urma alocării către Centrul Cultural Județean Arad de „sume din care au fost achitate şi unele cheltuieli neeligibile, aferente unor activităţi generatoare de profit, respectiv chiria datorată pentru închirierea stadionului municipal în vederea organizării meciurilor de fotbal”, se specifică în raport.
Prea mulți bani
Nu e vorba de prejudicii, ci de ignoranță. Nu a fost verificat modul de fundamentare a nivelului compensaţiilor solicitate de către SC „Aeroportul” SA Arad pentru prestarea serviciului de interes public. „Auditul a constatat că, în anul 2011, agentul economic aflat în subordonarea Consiliului Judeţean Arad, a solicitat compensaţii în care a inclus şi alte cheltuieli decât cele legate de prestarea serviciului public, pentru care se pot acorda legal compensaţii, ceea ce a determinat o supradimensionare a nivelului acestora”, spune Curtea de Conturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!