Finalul lunii aprilie a venit, pentru elevii școlilor gimnaziale „Regina Maria” și „Nicolae Bălcescu” Arad,respectiv pentru cei ai liceelor tehnologice „Ion Creangă” din Curtici și „Francisc Neuman” din Arad, cu o activitate inedită.
Alături de voluntarii Asociației Turism Alternativ, aceștia au avut ocazia să se plimbe într-un Arad pe care nu îl cunoșteau. Organizat de către Școala Gimnazială „Regina Maria”, cu sprijinul Casei Corpului Didactic „Alexandru Gavra” și al Asociației Turism Alternativ, proiectul a fost împărțit pe două „etape”.
Prima parte a proiectului a presupus un tur ghidat al orașului, prin care, alături de Marta Felfoldi și Endre Pasek – ghizi de turism ai Asociației Turism Alternativ – elevii au avut ocazia să afle povești necunoscute și să viziteze clădiri în care, mare parte din aceștia, nu intraseră încă. Trecând pe lângă palate, licee sau clădiri administrative, elevii și-au însușit noțiuni de istorie și geografie locală, au conștientizat importanța îngrijirii obiectivelor–monument și au observat cum fiecare etnie și-a lăsat amprenta, în trecut, asupra culturii orașului.
În cea de-a doua parte a proiectului, participanții au fost găzduiți de Liceul Tehnologic „Francisc Neumann”, unde s-a organizat un workshop cu tema „Arad–orașul meu”. Elevii au avut de completat, pe baza celor văzute și învățate la tur, o „hartă mută” a Aradului cu propriile lor desene. Informațiile dobândite, pe această cale, au fost valorificate în creații originale, care dovedesc din plin creativitatea și ingeniozitatea celor mici. Cu acest workshop, a fost atins scopul proiectului de a promova istoria și cultura locală în rândul elevilor.
Au participat câte cinci elevi din partea fiecărei instituții de învățământ implicată în proiect, alături de câte un profesor coordonator. Proiectul s-a desfășurat sub îndrumarea Martei Felfoldi, profesor la Școala Gimnazială „Regina Maria” și membru al Asociației Turism Alternativ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!