Timp de trei zile, la Arad, reprezentanţi ai inspectoratelor de muncă din ţară, agenţi economici, reprezentanţi ai mediul academic au participat la lucrările Simpozionului „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele” organizat de Inspecţia Muncii Bucureşti prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, în parteneriat cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.
Forţă de muncă îmbătrânită
Simpozionul a adus în atenţie una din problemele acute ale societăţii actuale: îmbătrânirea forţei de muncă cauzată în principal de prelungirea vârstei de pensionare. De asemenea, politicile la nivel european de promovare a conceptului de „îmbătrânire activă” pot influenţa păstrarea persoanelor vârstnice în câmpul muncii. În acest context, sănătatea şi siguranţa locului de muncă este un domeniu care se impune să fie analizat, dezbătut şi în final să determine schimbări în beneficiul angajaţilor şi al angajatorilor. „Ceea ce ne dorim este ca angajaţii să poată ieşi la pensie sănătoşi şi integri. Interesul nostru, al celor de la Inspecţia Muncii este să conştientizăm angajatorii că este foarte important să asigure condiţii de muncă sigure şi sănătoase pentru că trebuie să înţeleagă că este mult mai profitabil să investeşti în siguranţa locului de muncă decât să suporţi pierderile cauzate de accidentele de muncă. Nu mai avem atât de multe accidente mortale de muncă, dar a crescut foarte mult numărul accidentelor care provoacă incapacitate temporară de muncă, ceea ce implică costuri pentru stat şi pentru angajator” a explicat directorul din Direcţia Muncii Bucureşti, Nicolae Voinoiu. „ITM Arad este un partener al agenţilor economici şi al angajaţilor, nu un factor coercitiv. Suntem deschişi spre dialog şi sperăm ca acest parteneriat să fie în beneficiul tuturor celor implicaţi în raportul angajat-angajator”, a precizat Ecaterina Isac, inspector-şef ITM Arad. „Ne bucurăm să fim parteneri în acest eveniment, să participăm la această campanie pentru locuri de muncă sănătoase. Problematica pusă în discuţie ne interesează atât în calitate de angajator cât şi ca formatori de specialişti, de viitori manageri, viitori angajatori sau angajaţi”, a punctat rectorul UAV Arad, prof.univ.dr. Ramona Lile.
Prezenţi la deschidere
Au fost prezenţi la lucrările simpozionului alături de Nicolae Voinoiu, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii, Doru Darabont, subprefectul Aradului, Florentina Horgea, rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile, Ioana Georgiana Nicolescu, directorul Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Siguranţă în Muncă din Bilbao, Spania, vicepreşedintele CJA Arad, Sergiu Bâlcea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!