Arad. 10 cadre didactice au fost aduse în sala de judecată pentru a da declarații legate de taxa pe care se presupune că au plătit-o părinții la înscrierea sau reînscrierea la grădiniță. Mai exact, suma de 50 de lei care face şi obiectul dosarului în care a fost inculpată fosta directoare a Grădiniței PP 14, Rodica Țoldan, bani care nu au fost trecuți, potrivit procurorilor, în evidențele contabile ale instituției de învățământ: „în perioada februarie 2013 – iunie 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata, în exercitarea funcţiei de director la o unitate de învăţământ preşcolar din Arad, a pretins şi primit de la 212 părinţi care şi-au înscris copiii la respectiva grădiniţă în anul şcolar 2013-2014, suma de 50 sau 100 lei ca taxă de înscriere. Suma rezultată în urma acestei activităţi contrare dispoziţiilor legale nu a fost evidenţiată de inculpată în documentele contabile ale unităţii de învăţământ pe care o conducea”, se specifica în comunicatul de la acea vreme al Parchetului.
Audierile educatoarelor
Ședința a început de la ora 9.00, dar a fost întreruptă vreme de o oră pentru că avocatul apărării a solicitat recuzarea procurorului. Completul de judecată a analizat cererea și a refuzat-o, iar de la ora 10.00 au fost reluate audierile.
Au jurat pe Biblie şi au mărturisit că vor spune adevărul în acest caz 10 persoane care au fost angajate ale grădiniței în anul școlar 2012-2013. Fiecare a fost pusă să declare sub jurământ ce știe despre modalitatea de înscriere sau de reînscriere a copiilor la grădiniță și dacă își mențin declarațiile de la dosar date în fața anchetatorilor. Toți martorii, fără excepție, au declarat că își mențin declarațiile date anterior polițiștilor, chiar dacă în timpul audierii au mai apărut unele diferențe, în final au decis să se consemneze varianta existentă la dosar. Neconcordanțele au fost motivate de factorul timp: distanța temporală (de la finalului anului școlar 2012-2013) între cele două declarații (cea din vară dată în fața anchetatorilor și cea de acum din fața judecătorului).
Și pentru a fi mai concludenți și chiar pentru amuzament cităm: „În momentul declarației de la poliție știam că este obligatorie această taxă, dar am aflat mai târziu, din vorbă în vorbă, de pe internet, că nu este obligatorie”, spunea una dintre martorele audiate vineri. „Nu îmi mai amintesc dacă mai știam sau nu de această taxă” (dar și-a amintit brusc după ce judecătorul de caz a citat din declarația martorei dată în fața anchetatorilor). „Am auzit de la părinți că era vorba de o sumă de bani, atunci (n.r la prima declarație) nu am știut de așa ceva, așa cred..” sau „Nu știu cui se plătea această sumă” față de „în mod normal această sumă era plătită directoarei”. Majoritatea au susținut că nu li s-a spus de această sumă de bani care trebuie dată, că informația a venit de la părinți, dar că nu există nici o certitudine că suma a și fost plătită, dar nici că nu ar fi fost plătită.
O singură declarație a făcut notă discordantă: „Nu am avut nicio legătură cu înscrierea sau cu reînscrierea copiilor. Știu că înscrierea se făcea la doamna director și se cerea 50 de lei. S-a spus la grupă să îi informăm pe părinți că trebuie să își reînscrie copii și că trebuie să se plătească o sumă de 50 de lei pentru înscriere. Știu că acea sumă ajungea la director dar nu știu ce se făcea cu ea”, a declarat un alt cadru didactic.
La ce erau folosiți banii?
La întrebarea ce se făcea cu acești bani, toate răspunsurile au fost vagi: „nu știu cu exactitate”, presupunerile cadrelor didactice erau că acești bani erau folosiți pentru cumpărarea diferitelor lucruri pentru grădiniță, dar fără a menționa vreo dovadă: „presupun că pentru cumpărarea diverselor lucruri pentru grădiniță”.
Întrebate de către procuror dacă există sau nu și fondurile clasei, răspunsurile au fost că nu, dar că există părinți care mai fac donații din care se cumpără diferite lucruri. Avocatul apărării a pus fiecărui martor întrebarea dacă se cumpărau lucruri noi în grădiniță și cum se rezolvau aceste nevoi gen „covorașe” sau „costume pentru serbări”.
Răspunsul celor întrebate era că „mergem la doamna director, îi spuneam și se rezolva”. Cât despre sursa banilor, aceasta era dată ca probabilă fie suma de 50 de lei, așa numita taxă de înscriere, fie bani de la primărie, fie din anumite sponsorizări ale părinților.
Pe 17 octombrie va continua audierea altor cadre didactice în acest dosar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!