ARAD. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a fost convocat, joi, să se întrunească pentru a analiza rapoartele transmise de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență cu privire la pagubele înregistrate în urma cutremurului de marți seara.
La Instituția Prefectului – Județul Arad s-au primit primit documente (rapoarte operative, procese verbale, informări) privind pagube constatate a se fi produs în urma cutremurului de pământ din 6 iunie din partea următoarelor instituții: Inspectoratul Școlar Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Consiliul Județean Arad, primăriile (sau comitetele locale pentru situații de urgență): Arad, Pâncota, Ghioroc, Păuliș, Covăsânț, Frumușeni, Dorobanți.
Cele mai multe probleme par să se fi înregistrat în comuna Ghioroc, după cum, de altfel, și anunța primarul Corneliu Popi-Morodan încă de marți seara. Pe lângă un număr destul de mare de locuințe afectate atât în centrul de comună, cât și în satele aparținătoare – Miniș și Cuvin – , autoritățile locale au raportat avarii și la clădiriile unităților de învățământ. Cel mai grav afectat este Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din Miniș unde s-au constatat desprinderi ale tavanului în trei săli de clasă ale corpului B.
De asemenea, tot la liceul din Miniș, pereții din mai multe birouri au suferit fisuri în mai multe locuri. Avarii de același gen au mai apărut la Grădinița PN 2 din Ghioroc unde sunt semnalate fisuri în tencuială la toate sălile de clasă. Tot aici, un televizor LCD s-a desprins de pe perete, iar o baterie de la chiuvetă s-a spart.
Avarii semnificative s-au constatat și la Bisericile Ortodoxe din Ghioroc și Miniș, pentru care este necesară realizarea unei expertize.
La Pâncota s-au prăbușit elemente de construcție din poarta de intrare în curtea Așezământului Cultural al Primăriei, construcția fiind parte a ansamblului urban.
Date centralizate
Pe lângă avariile descrise mai sus, la nivelul Prefecturii, au fost mai fost centralizate următoarele date: Inspectoratul Școlar Județean Arad: 18 unități școlare cu daune constatate de directorii unităților de învățământ; Municipiul Arad: elemente de zidărie căzute în curtea unui imobil, care au afectat un autoturism; circa 20 de cazuri de căderi de elemente de zidărie de pe construcții fără avarii majore la clădiri, victime sau alte pagube; Consiliul Județean: avarii la o clădirea din B-dul Revoluției, nr. 81: elemente de cornișă fațată principală, elemente decorative ancadramente geamuri, fisuri tencuială; Păuliș: avarii mai semnificative la o unitate de învățământ (Școala Păuliș), avarii minore la aproximativ 50 de case particulare (țigle dislocate, coșuri de fum, crăpături); Covăsânț: 3 locuințe particulare avariate. Avarii la Biserica ortodoxă, Școala Gimnazială și Centrul de tineret; Frumușeni: 15 imobile particulare cu pagube minoreacoperișul Școlii Gimnaziale Frumușeni, ușor avariat, avarii la Biserica Catolică –două statuete desprinse de pe frontispiciu, țigle căzute de pe trei laturi ale acoperișului, casa parohială Ortodoxă – horn afectat parțial; Dorobanți: Avarii la căminul cultural – grindă și tavan crăpate, bucăți tencuială căzute și la Casa Gospodarilor – tavan, pereți cu crăpături, tencuială de pe tavan căzută.
Decizia CJSU
În baza legislației în vigoare, în vederea realizării unei evaluări cât mai corecte a pagubelor produse, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, condus de prefectul Toth Csaba, a adoptat în ședința de joi Hotărârea nr. 5, care prevede activarea Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență, care va proceda la evaluarea gradului de siguranță a clădirilor publice afectate de cutremur, la solicitarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, transmise ISU Arad.
Rapoartele, înaintate la ministere
„La solicitarea comitetelor locale pentru situații de urgență, pentru clădirile publice, prin Grupul de suport tehnic va putea fi convocat un expert tehnic în siguranța clădirilor, care va efectua o evaluare de specialitate în baza căreia se va putea stabili dacă respectivele clădiri prezintă sau nu risc de prăbușire și dacă pot fi exploatate în condiții de siguranță pentru cetățeni. Această evaluare nu poate substitui, în condițiile legii, expertizele specializate de risc la cutremur, care pot fi realizate doar la comanda proprietarilor clădirilor. După ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am luat măsura de a înainta Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Dezvoltării și Ministerului Afacerilor Interne toate rapoartele operative și procesele verbale care ne-au fost transmise de comitetele locale, dar și de alte instituții.În acele cazuri unde s-a constatat că există un risc mai mare la clădirile publice, rog primarii să inițieze procedura cerută de lege pentru a pune cetățenii în siguranță și pentru a putea merge, ulterior, din punct de vedere administrativ, spre remedierea pagubelor produse”, a declarat Prefectul Toth Csaba.
Trimite articolul
XPe când ieșim în strada împotriva celor ce la produc aceste cutremure?
-
pai hotarati o data si iesiti, sa ne mai amuzam si noi de niste prosti care chiar cred ca “cineva” produce cutremurele.
-
De data asta e foarte posibil ca prostii sa fie aia care nu cred si nu stiu sa distinga intre teorii ale conspiratiei si stiinta. La o simpla cautare in engleza, pentru cei ce pot, desigur, se gasesc mii, nu sute, de articole de cercetare, care chiar asta explica: cum cautarile dupa gaz si petrol produc cutremure. Si nu numai la noi, prostii satului din Romania, ci si la case mai mari. Si s-au oprit cand oamenii au protestat. Ca doar toti politicienii vor sa faca bani fara scrupule dar cand vine multimea mai stau putin pe ganduri. Sau poate ca ar fi bine sa asteptam sa cada cateva case, sa moara cativa oameni ca sa avem si pe cine sa bagam la puscarie, nu? Daca mai asteptam, s-ar putea sa ne doara mai tare. Pentru edificare rog citire, daca se poate, a articolelor de felul Even if Injection of Fracking Wastewater Stops, Quakes Won’t. La proteste ar trebui sa iasa oamenii normali nu cei afiliati aur sau mai stiu eu ce rusofili care pot numai sa distraga atentia de la adevarata problema…
-
Tudorel tati, mai trebuie sa si intelegi ce scrie si sa filtrezi informatia, dar cand analfabetismul functional in Romania ii atat de mare ii mai greu.
Simpla “cautare dupa gaz si petrol” nu produce niciun fel de cutremure, extragerea prin fracking “poate” produce in anumite situatii mici cutremure dar ele sunt rare si de intensitate mica.
Dar aici la noi nu exista niciun fel de extractie de gaze de sist, degeaba trolli si idiotii utili o dau cu gazele de sist ca nu exista o astfel de extractie in zona si evident ca nu sunt in stare sa aduca vreo dovada cat de mica doar vorbe de doi lei.
-
mare dreptate mai ai, intr-adevar, prostii sunt aia care nu fac diferenta intre teorii ale conspiratiei si stiinta. In cazul de fata fiind o teorie a conspiratie, prostii o dau cu “stiinta” incercand sa deturneze discutia de la faptul ca nu exista defapt nicio exploatare de gaze de sist prin fracking in zona.
-
-
No ho! Ca no fost can 77! Da deja ii super!raportat, documentat, dezbatut, ca-i de la turci, ba de la unguri! Gata! La treaba xa n-avem tata ziua la discutii! Cineva trebe sa lucreze totusi!