La aproximativ două luni de când anunţau introducerea unui sistem de taxare a consultaţiilor, inclusiv pentru pacienţii asiguraţi, medicii de familie arădeni au primit un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii.
Mai exact, din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţie căreia ministerul i-a remis adresa formulată de Prefectura judeţului Arad cu privire la intenţia medicilor de a introduce tarife suplimentare pentru serviciile acordate. În esenţă, răspunsul venit de la Bucureşti spune exact ceea ce a spus, în vară, şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad: „În acest moment nu se poate încasa coplata pentru serviciile medicale care fac obiectul contractelor încheiate de către furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară şi casele de asigurări de sănătate”.
Scurt istoric
După ce au creat vâlvă cu intenţia lor de a-şi taxa pacienţii începând de la mijlocul lunii iulie, medicii de familie au făcut un pas înapoi în urma intervenţiei CAS Arad, care a susţinut că, astfel, drepturile asiguraţilor ar fi încălcate. Revenirea medicilor asupra deciziei de introducere a noului sistem de tarifare a fost prezentată, de fapt, ca o amânare a acestei decizii şi a fost făcută publică „în urma discuţiilor avute cu prefectul Cosmin Pribac, în cadrul cărora s-a convenit ca Instituţia Prefectului să se informeze la Ministerul Sănătăţii şi să dea un răspuns în termen de maximum 30 zile.”
Termenul a fost depăşit cu alte 30 de zile, dar răspunsul e foarte clar.
Răspuns detaliat
După ce face trimitere la o serie de prevederi legislative, preşedintele CNAS, dr. Doru Bădescu, concluzionează următoarele.
*Asiguraţii au dreptul la serviciile prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază stabilit prin contractul cadru şi normele de aplicare a acestuia.
*Medicii de familie, indiferent de forma de organizare, în baza contractelor încheiate cu CAS, sunt obligaţi să acorde serviciile medicale care fac obiectul contractului.
*Medicii de familie pot încasa de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale care nu se suportă din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art.237 (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art.18 alin. (1) din Contractul cadru aprobat prin HG 1389/2010 cu modificările şi completările ulterioare.
*Medicii de familie pot încasa de la asiguraţi contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, pentru serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, dacă asiguratul solicită efectuarea serviciilor respective înaintea datei programate.
* În acest moment nu se poate încasa coplata pentru serviciile medicale care fac obiectul contractelor încheiate de către furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară şi casele de asigurări de sănătate, deoarece proiectul de hotărâre de guvern prin care se reglementează care sunt serviciile pentru acre se poate încasa coplată şi nivelul coplăţii nu a fost aprobat până la această dată.
DIANA DUŢU
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!