Garda de Mediu, Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului s-au deplasat luni dimineața în localitatea Secusigiu, acolo unde Compania de Apă a lăsat 100 tone de nămol întinse pe 2.500 mp, în aria protejată a Luncii Mureșului. Teoretic cantitatea de dejecții, uscate în paturile speciale, din canalizarea menajeră a municipiului sunt bune ca îngrășământ pentru agricultură. Practic pentru a putea fi împrăștiate pe terenurile agricole este nevoie de avize, aprobări care să indice clar ce cantitate de nămol suportă terenul respectiv. În cazul din comuna Secusigiu, avizele lipseau cu desavârșire, dar nămolul a fost adus și lăsat la marginea terenului agricol. Probabil, dacă nu s-ar fi sesizat organele de control, nămolul ar fi ajuns fără nici o aprobare pe terenul agricol. Oricum, Compania de Apă vrea să scape de nămol pentru că nu mai are loc în paturile de la stația de epurare iar agricultorul se bucură că îngrășământul ajunge direct pe terenul lui, fără nicio cheltuială. O înțelegere care părea să fie pe placul tuturor. Ce se va întâmpla însă cu terenul pe care a fost depozitat, dacă vor fi afectate produsele agricole din cauza unei supradozări de îngrășământ, acestea detalii nu par să fi interesat nici Compania de Apă și nici agricultorul.
Apariția organelor de control a stricat puțin planurile. Compania de Apă a fost obligată să mute cele 100 de tone de nămol într-un spațiu autorizat, iar cel care lucrează suprafețele respective trebuie să aștepte toate avizele pentru a-l putea împrăștia. „Am fost la fața locului împreună cu Garda de Mediu. Au fost făcute notele de constatare și s-a dispus eliberarea terenului și transportarea nămolului pe o suprafață betonată, în afara ariei protejate. Solicităm agricultorilor, dacă vor mai apărea situații similare, să evite depozitarea temporară a nămolui în zona ariei protejate” a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului Arad.
Conform surselor, Compania de Apă și-a asumat vina pentru această situație și a explicat că este vorba de o eroare în comunicare. Organele de control au atras atenția Companiei de Apă că în situația în care doresc să mai transporte nămol către agricultori, transportul nu poate fi făcut înainte de a exista toate avizele pentru suprafața respectivă de teren în care să se precizeze cu exactitate care este cantitatea care va fi împrăștiată pe suprafața respectivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!