ARAD. Au încasat o grămadă de bani pe care nu îi meritau. Este vorba despre doi arădeni, trimiși în judecată pentru declarații false, fals în înscrisuri sub semnătură privată sau fals material în înscrisuri oficiale. Mai concret vorbind, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a întocmit un dosar penal care îi vizează pe G.M.L. și pe M.Ș.M., aceștia fiind acuzați că au încasat peste 300.000 de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în baza unor documente false.
„În cursul anilor 2010 și 2011, inculpatul G. M. L. a folosit în cadrul procedurilor A.P.I.A, privind acordarea de plăţi directe pe suprafaţă SAPS (Schema de Plată Unică pe Suprafață), înscrisuri false, având reprezentarea că nu sunt conforme cu realitatea și declaraţii necorespunzătoare adevărului, obținând pe nedrept fonduri nerambursabile alocate pe suprafaţă în sumă totală de 306.923,07 lei, provenită din bugetul general al Comunităţilor Europene (134.617,02 lei plăţi pentru campania din 2010 şi 172.306,05 lei pentru campania din 2011)”, ne anunță DNA.
În ceea ce privește celălalt inculpat, potrivit spuselor anchetatorilor, „M.Ș.M. a pus la dispoziţia celuilalt inculpatul mai multe documente redactate şi semnate în fals, prin care se atestau situaţii necorespunzătoare adevărului, înscrisuri din care rezulta arendarea unei suprafețe de 600 de hectare de păşune pe raza comunei Olari, județul Arad. Documentele respective au constituit temei pentru acordarea sprijinului financiar. Astfel, prin intermediul lui G.M.L, conform înţelegerii avute la începutul anului 2010, M.Ș.M. și-a însușit fondurile financiare nerambursabile alocate pentru plata pe suprafaţă, în sumă totală de 306.923,07 lei”, mai spun procurorii.
Și infracțiunile
DNA anunță că inculpatul G.M.L. se face vinovat de infracțiunile de folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce M.Ș.M. este acuzat de complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La Judecătorie
Procurorii DNA au înaintat dosarul Judecătoriei Arad, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 11 decembrie 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!