ARAD. Încurcături rezolvate prin tribunale. În asta a intrat Consiliul Județean Arad (CJA) în momentul în care a ridicat, împreună cu Primăria Moneasa, o clădire… pe terenul altcuiva.
În cadrul proiectului „Dezvoltarea potențialului turistic al Stațiunii Moneasa” a rezultat o construcție cu destinație birouri și magazie, construcție din care CJA deține 66,7 la sută, iar Primăria Moneasa 33,3 la sută. Doar că planurile construcției nu au fost gândite cum trebuie, așa că o societate comercială a sesizat instanța cu privire la accesiunea imobiliară. Și asta pentru că după finalizarea lucrărilor la imobilul cu pricina s-a descoperit că doar jumătate din terenul pe care a fost ridicată clădirea aparține Primăriei Moneasa, restul fiind al unui alt stăpân, o societatea comercială.
Tribunalul Arad a admis în parte acțiunea deschisă de firmă și a constatat că societatea cu pricina a dobândit o cotă parte de 46,15 la sută din dreptul de proprietate asupra clădirii ridicate de CJA, reprezentând partea de clădire construită pe terenul firmei.
Doar că firma care a deschis procesul a fost obligată să plătească 46.473 de lei reprezentând cota parte corespunzătoare dreptului de proprietate din preţul total al muncii şi al materialelor utilizate la ridicarea construcţiei.
Mai pe scurt, societatea cu pricina ar fi trebuit, pentru a putea avea acces la 40% din imobil, să achite construcția care se află pe terenul litigios. În primă fază, reprezentanții firmei au cerut, conform legii, ca imobilul ridicat pe terenul ei să fie demolat.
Un proiect pe fonduri europene a fost foarte aproape de a se finaliza cu numai jumătate de clădire, deși Uniunea Europeană a plătit un imobil întreg. Într-un final, în urma negocierilor și vizitelor prin sălile de judecată, patronii societății au renunțat la această intenție. Iar, pentru a stinge litigiul, societatea a propus o tranzacție. Pentru a renunța la dreptul cuvenit pentru pământul de sub casă a cerut Consiliului Județean și Primăriei Moneasa să cumpere o altă suprafață de teren de 360 de metri pătrați, la schimb. Astfel pentru cei 40 mp aflați în litigiu CJA va cumpăra de la societatea respectivă 360 metri pătrați, situați într-o altă locație, dar se pare la aceeași valoare. Sau cel puțin așa au estimat proprietarii.
Și banca
Tranzacția nu poate fi făcută însă așa ușor. În cartea funciară a terenului de 360 mp este notată interdicţia de înstrăinare şi grevare în favoarea Băncii Italo-Romena SPA Italia Treviso-Sucursala Bucureşti-Agenţia Oradea, care a finanțat societatea ce deține terenurile. Așa că CJA ar accepta să cumpere terenul numai dacă va fi realizată dezmembrarea imobilului de către actualul proprietar și dacă va fi obținut acordul de vânzare din partea creditorului ipotecar. Reprezentanții Județului sunt gata să plătească 55,56 euro pe metru pătrat dacă aceste condiții sunt îndeplinite. În plus, societatea care vrea să vândă trebuie să renunțe la orice pretenții legate de folosința terenului de sub clădire.
Undă verde
Aleșii județeni au fost de acord cu propunerea CJA de a cumpăra terenul cu pricina și, ca atare, au votat în unanimitate hotărârea. Dacă părțile se vor înțelege, Județul va plăti peste 13.000 de euro, reprezentând 2/3 din terenul cu pricina, iar Primăria Moneasa va achita aproximativ 7.000 de euro, reprezentând o treime din suprafața terenului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!