Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au greşit procedurile în cadrul rechizitoriului prin care l-au trimis în judecată pe doctorul Celus Ciobanu, acuzat de luare de mită. Avocaţii medicului au depus o cerere prin care au solicitat respingerea rechizitoriului, iar judecătorii Tribunalului Arad au decis să admită cererea. „Admite cererea formulată de inculpatul Ciobanu Celus, prin avocat Bretoteanu Sorin din Baroul de avocaţi Arad, şi în consecinţă: constată neregularitatea rechizitoriului nr. 619/P/2015 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în sensul că acesta cuprinde menţiunea <verificat legalitatea în temeiul dispoziţiilor art. 328 alin.1 Cod procedură penală>, dar nu rezultă că actul de sesizare a fost verificat sub aspectul temeiniciei”, se arată în decizia instanţei. Despre ce este vorba? O procedură judiciară precizează că orice rechizitoriu trebuie verificat de superiorul ierarhic al procurorului care l-a întocmit. Judecătorii Tribunalului Arad au ajuns la concluzia că, de fapt, acest rechizitoriu nu a fost verificat de şefii Parchetului.
L-au trimis înapoi
Judecătorii au sesizat Parchetul despre neregulile descoperite şi le-au cerut să transmită dacă mai vor sau nu să îl trimită pe Celus Ciobanu în judecată. „Dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad în vederea remedierii neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica Judecătorului de Cameră Preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, a mai decis Tribunalul Arad. În schimb, judecătorii au respins alte excepţii ridicate de avocatul lui Celus Ciobanu referitoare la nelegalitatea administrării probelor şi a actelor de urmărire penală.
Sub control judiciar
Ulterior, procurorii au solicitat prelungirea controlului judiciar. Iar judecătorii Tribunalului Arad au admis cererea anchetatorilor. Aşa că a decis menţinerea măsurii controlului judiciar faţă de doctorul Celus Ciobanu pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 31 august până la 29 octombrie 2015. Avocatul medicului poate contesta decizia în termen de două zile.
Cercetat pentru luare de mită
În data de 17 iunie procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, în colaborare cu Direcţia Generală Anticorupţie, au organizat un flagrant în urma denunţului a două persoane. Denunţătorii au spus că le-a fost cerută suma de 500 de euro pentru ca Celus Ciobanu să facă o intervenţie chirurgicală care intra în sfera atribuţiilor de servici ale medicului. „Pentru a justifica cuantumul sumei de bani pretinse, medicul i-a promis denunțătorului că îl va interna la Spitalul Judeţean Arad în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale, urmând ca procedura de internare să se efectueze prin inserarea, în înscrisurile întocmite cu această ocazie, a unui diagnostic fictiv, care nu presupunea plata cheltuielilor de spitalizare”, susţin anchetatorii. De cealaltă parte, Celus Ciobanu spune că este nevinovat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!