ARAD. 37 de elevi și 3 profesori de specialitate ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad au prezentat colegilor experiența de formare inedită din cadrul proiectului de mobilitate Erasmus+ 2022-1-RO01-KA121-VET-000053649. Aceștia au participat în perioada 16-27 ianuarie 2023 la un stagiu de formare profesională în Granada, Spania.
Experienţa
„Împărțiți în trei grupe, în funcție de specializare – muzică, arte plastice si arhitectură –, au lucrat în companii spaniole unde au învățat să pună în practică ceea ce învață la atelierele de specialitate sau la orele de pregătire instrumentală/vocală. Astfel, ei și-au făcut o idee despre ce înseamnă piața muncii și mai ales despre modul în care educația artistică-vocațională poate deveni o meserie provocatoare, iar creativitatea, îndemânarea, capacitatea de a a vedea şi transmite emoții, pot fi transformate în atuuri ale unei cariere nu numai din industriile creative, dar și în domeniile mult mai <pragmatice> ale proiectării, designului de interior, de produs, creației vestimentare, web-designului” – spune prof. Maria Rădulescu, coordonatoarea proiectului.
Grupa de arhitectură și arte decorative, formată din 13 elevi, a exersat utilizarea unor elemente ale programului AUTO-CAD cu arhitectul Ignacio Jesús Polo Castillo. Alți 13 elevi, de la arte plastice, au învățat să realizeze produse decorative textile si vestimentare, să croiască și să coase la mașină în cadrul atelierului Ortizgranada. Cei 11 elevi de la muzică si teatru și-au perfecționat tehnica interpretativă și virtuozitatea prin descifrarea şi înțelegerea creației muzicale spaniole care îmbină pasiunea muzicii flamneco cu elementele de creație clasică sau muzică contemprorană sub bagheta dirijorului Ruben Perz de la Școala de Muzică Vento, Granada, susținând și un concert final în 26 ianuarie 2023.
Beneficiile
„Pentru elevii participanți a fost o experiența profesională inedită și complexă- contactul direct cu cerințele locului de muncă din domeniul lor de formare, cu atât mai mult cu cât în cadrul liceelor vocațional-artistice toată pregătirea de specialitate se desfășoară doar în atelierele/sălile de instrument ale școlii. Elevii noștri s-au adaptat foarte bine, au fost apreciați pentru nivelul de cunoștințe, capacitatea de a se integra în noul mediu de lucru, de a comunica și de a pune în practică ceea ce au învățat la școală, dar mai ales pentru pentru creativitatea și seriozitatea de care au dat dovadă. Impactul acestei experiențe contribuie la creșterea calității actului de formare inițială furnizat de către instituția noastră de învățământ, deoarece prin Erasmus+ avem șansa să îi obișnuim pe elevii noștri cu rigorile unui loc de muncă din industria creativității” – conchide prof. Maria Rădulescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!