ARAD. Vizită de marcă în judeţul nostru vineri, 21 iulie. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a participat la inaugurarea noului Spital de Psihiatrie de la Căpâlnaş, din comuna Birchiş, după care a vizitat viitoarea secţie de Oncologie, de pe strada Vicenţiu Babeş, din municipiu. Trebuie precizat faptul că ambele investiţii au fost realizate prin PNDL, un program implementat chiar de ministerul pe care îl conduce Veştea.
La Căpâlnaş, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat:
„Eu consider că Aradul este printre județele din România unde s-a manifestat cel mai mare interes pentru sănătatea locuitorilor. Ne-a stimulat și faptul că, fiind județ de graniță, mulți arădeni au plecat în străinătate să se trateze. De aceea, noi ne-am stabilit ca obiectiv să oferim aici, la Arad, serviciile medicale pe care arădenii le căutau în alte părți, fie în județele Timiș sau Cluj, fie în Ungaria. Și cred că am reușit. La Consiliul Județean am realizat o strategie de dezvoltare a sistemului de sănătate publică. Înainte de pandemie, necesarul de investiție ar fi depășit 200 de milioane de euro și am înțeles că nu putem asigura deodată acești bani. De aceea, am început investiții segmentate pe spitale și secții de spital, pentru care am aplicat proiecte de finanțare”.
Noul Spital de Psihiatrie are o suprafață totală de 5.385 metri pătraţi, cu demisol, parter şi etaj. Are 75 de locuri pentru pacienţi, curte destinată activităţilor recreative, va asigura asistenţă şi îngrijire medicală permanentă, dar şi programe de terapie ocupaţională.
„Vechiul Spital de Psihiatrie din Căpâlnaş, de unde vom muta aici pacienții, funcţionează într-un imobil construit între 1876-1879, respectiv Castelul Mocioni-Teleki. Clădirea a primit funcţiunea de spital abia în 1979, iar pentru ocuparea imobilului am plătit chirie. Această investiție era necesară nu doar fiindcă am plătit chirie în vechiul spațiu, ci și datorită creșterii incidenței afecțiunilor psihice. Asta motivează și intenția noastră de renovare și modernizare a încă unui Spital de Psihiatrie, aflat în municipiul Arad, pe care l-am depus pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții”, a mai spus Cionca.
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a apreciat eforturile depuse de administrația județului, inclusiv din perspectiva celor 12 ani în care a deținut funcția de primar și a celor 7 ani de președinte de Consiliu Județean.
„La ministerul Dezvoltării se dorește o comunicare eficientă, bine documentată, inclusiv în teren. Pentru proiectele din sănătate, cu atât mai importantă este alocarea unor resurse eficiente, în primul rând pentru reglementarea situației juridice a imobilelor cu această destinație, iar apoi pentru accesarea de fonduri europene. Felicit administrația județului pentru profesionalism, pentru determinare, pentru modul în care a gestionat acest proiect. A fost un proiect construit de la zero, un proiect care poate fi dat exemplu tuturor, din punct de vedere al condițiilor în care actul medical se va desfășura”, a declarat Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.
Şi la Oncologie
Întreaga delegaţie oficială s-a mutat, ulterior, de la Căpâlnaş la Arad, pe şantierul Secţiei de Oncologie, care, potrivit promisiunilor, ar urma să fie una dintre cele mai moderne din ţară din punct de vedere al dotării şi aparaturilor medicale.
„Spitalul este aproape finalizat și estimăm recepționarea lucrărilor în luna august. Este primul spital destinat pacienților oncologici care a fost construit vreodată la Arad, cu circuite separate și aparatură modernă. Complementar, am depus pe PNRR un proiect pentru construirea unei secții de radioterapie, astfel încât să putem oferi, la Arad, un act medical complet pentru persoanele care suferă de această cumplită boală. Este un gest de respect pe care Consiliul Județean Arad îl face față de acești oameni”, a spus Iustin Cionca, referitor la investiţia de pe Vicenţiu Babeş.
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a declarat:
„Vorbim despre un efort continuu, pentru asigurarea unor condiții optime de tratament pentru pacienții care suferă de această boală nemiloasă”.
Spitalul de Oncologie are o suprafață desfășurată de aproximativ 3.500 metri pătrați și 53 de paturi – 50 pentru spitalizare continuă și 3 pentru spitalizare de zi. Valoarea totală a investiției este de 15,9 milioane lei cu TVA, din care 13 milioane finanțate prin PNDL, iar 2,9 milioane lei sunt de la bugetul propriu al Consiliului Județean Arad.
Trimite articolul
XDar cu preventoriul TBC de la Bulci ce ati facut ?
l-ati desfiintat si altul la loc nu ati pus. Era un loc unde mii de bolnavi de plamani /din toata tara/ de-alungul a zeci de ani au fost tratati
Acum acolo au loc concerte si distractii Bravo !
oare ce fac acesti oficiali cu bucatile de panglica ce si le taie ? le pun in ramă, sau ce fac cu ele ca toti se grabesc sa isi taie cate o bucata . dar dupa un timp macar mai stiu de unde au fost taiate si cu ce ocazie? ma cam indoiesc………….hai pa!
Și-a asigurat ospătarul un loc la Căpâlnaş ?
Mvai ce poze… Macar e gata sau iarasi au inaugurat ceva ce o sa fie inchis maine?
Cu 3 milioane de euro s-a construit un spital care va rămâne în patrimoniu și va fi folosit de bolnavi, iar Bibi Cargus cu 4 milioane de euro pune pavele în fosta Piata a Catedralei.
Miroase a risipă de fonduri și o cheltuire fără cap a banilor de către pădurarul ratat.
Voi ati demolat Oncologia nu ati construit. Spital oncologic cu 3 paturi spitalizare de zi, in conditiile actuale cand pacientii vin cu duiumul? “Noroc” ca o avut cancer faraonul ca altfel nici lucrarile astea nu se demarau.