ARAD. Problema ridicării deşeurilor vegetale de la arădenii care locuiesc la case nu a fost rezolvată de ani de zile. Operatorul care ridică deşeurile menajere nu are contract cu municipalitatea şi pentru deşeuri vegetale sau voluminoase, astfel că dacă oamenii le lasă la poartă, acolo rămân. Pentru unii, soluţia cea mai la îndemână este aceea ca vegetaţia adunată din grădini sau curţi să fie arsă. Şi cum toamna se face curăţenie prin grădini, cartierele de case ale Aradului au început să fie afumate, mai ales seara.
Pâcla din cartiere
Arderea deşeurilor vegetale este ilegală, dar oamenii practic sunt împinşi de autorităţi să facă asta.
„Ce să fac cu grămada de frunze şi crengi? În pubelă nu încape şi oricum Retim refuză să ridice gunoiul dacă angajaţii văd că am pus şi deşeuri vegetale. Unde să le duc? Nu am altă soluţie decât să deranjez vecinii cu fum, pentru că nu le pot ţine aici până putrezesc”, ne-a spus o femeie din Aradul Nou care ardea frunze la stradă.
Poluarea cu fum este frecventă şi în alte cartiere, precum Pârneava, Bujac, Gai sau Grădişte. Fumul este purtat prin tot oraşul şi în unele locuri pâcla face aerul greu de respirat.
Contract separat
Am sunat la Retim pretinzând că suntem în situaţia de a arunca deşeuri vegetale după curăţarea grădinii, iar răspunsul nu a fost încurajator. Reprezentanţii companiei ne-au transmis că ei nu ridică resturile vegetale, pentru că în contractul semnat cu administraţia locală este prevăzută doar ridicarea deşeurilor menajere. Compania spune că Primăria Arad ar fi trebuit să contracteze un serviciu sezonier pentru ridicarea deşeurilor vegetale de la populaţie, însă până acum nu a făcut acest lucru. Retim ne-a indicat să căutăm o firmă privată care ridică deşeuri voluminoase.
Primăria promite
Reprezentanţii Primăriei spun că vor organiza o campanie de colectare a deşeurilor vegetale în această toamnă, însă nu ne-au putut preciza când se va întâmpla asta. Ne-au transmis că se va stabili un program de ridicări pe cartiere, care va fi dat publicităţii în momentul în care va fi finalizat.
Ridicarea acestor deşeuri va avea loc în cadrul campaniei de curăţenie de toamnă, iar arădenii vor fi rugaţi să ducă resturtile vegetale fie la platforme gospodăreşti, în perioadele indicate, fie să le lase în faţa casei, pe marginea drumului, fără a încurca circulaţia.
Până când ridicarea deşeurilor va avea loc în mod organizat, arădenii care continuă să le ardă riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei, conform Legii 101/2006.
La unii se poate
De câţiva ani, comuna Vladimirescu a rezolvat problema resturilor vegetale provenite din gospodăriile populaţiei. Toamna, Primăria organizează o campanie de colectare, iar maşinile se deplasează în fiecare sat din comună sau cartier – în cazul localităţii Vladimirescu.
În acest an, ridicarea deşeurilor începe în 18 octombrie şi va avea loc în fiecare zi lucrătoare până în 3 noiembrie inclusiv. Localnicii sunt rugaţi să depoziteze frunzele şi iarba în saci, iar crengile să fie legate snop. Deşeurile vor fi scoase la stradă după calendarul publicat de Primăria Vladimirescu.
Trimite articolul
XCa in evul mediu ! Nu poti sta cu geamul deschis ca ți se impute casa zici ca esti la abator.. riscul e ca poate arde mocnit , omul merge la culcare si ne trezim in miez de noapte ca luam foc.
-
Ete snobul !
Il detanheaza fumul de resturile vegetale da’ parca-l vad ca doarme cu jigodia sau pisica-n pat…-
subscriu! :))
-
Poate ar trebui sa facem un foc cu frunze umede sub fereastra dormitorului tau. Sau tu nu deschizi geamurile ca te trage curentul?
-
Așa feri de foc!
In Vladimirescu poate s-a rezolvat problema resturilor vegetale, dar se ard plastice si ampora care sunt mult mai toxice… mai ales in cartierele in construcție.
Acceptam gazele eșapament și ne irita la adere unor crengi și frunze
În Pârneava se ridică deșeurile biodegradabile în fiecare vineri.
La Vladimirescu se poate deoarece avem primar gospodar.
-
Daaaaaa, 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 tare gospodar 😂😂😂😂😂
….Primaria doarme ( CA DE OBICEI DEALTFEL ), cu city managerul ei cu tot !!!!! vai si amar de orasul asta pe mainile cui a ajuns !!!!!
jalnic
Dupa 3 Nov nu mai cad frunzele ?
-
Cam greu sa mai cadă ceva in noiembrie pt ca 70% au cazut deja. Mai uită-te afară pe geam.
Fiecare face de capul lui!(plecam din punctu de vedere ca detinem adevaru absolut) ar trbui sa fermentam ”frunzele”si sa le facem gunoi ” cea mai frumoasa floare din lume are nevoie de gunoi!”