ARAD. Partea dinspre malul Mureșului a clădirii este cea care va fi reabilitată prima dată. Aici au fost puse schelele, iar muncitorii au început lucrările. Lucrările se vor întinde pe parcursul a 12 luni, de la data încheierii contractului, după ce, inițial, termenul prevăzut era de doar 11 săptămâni. Din acest motiv, durata foarte scurtă a lucrărilor, constructorii nu s-au înghesuit la licitație. În luna august a anului trecut, Flavius Bradin, președintele Tribunalului Arad explica situația:
„Inițial, termenul de executare a lucrării era până la sfârșitul acestui an (n.r. 2022). Am avut o primă încărcare în SEAP a documentației, dar din cauza termenului scurt de execuție a lucrării nu s-a înscris niciun constructor. Am făcut demersurile la minister, am reușit să obținem ca investiția să se deruleze pe parcursul a 12 luni de la data încheierii contractului și, practic, în momentul de față, am realizat cea de-a doua încărcare a documentației în SEAP. Sper ca la începutul lunii august, oricum sigur în cursul lunii august, să demarăm lucrările de reabilitare a fațadei. Așa cum se poate observa, multe dintre ornamentele care sunt pe Palatul de Justiție sunt deteriorate, există riscul de prăbușire a unor piese, soclul este afectat de igrasie. Clădirea n-a mai suferit zugrăveli, revopsiri din perioada 1998-2000”.
Iar a doua oară a fost cu succes, deoarece lucrarea a fost atribuită, contractul s-a semnat, a urmat partea de proiectare și s-a așteptat începerea lucrărilor. Doar că acestea nu au mai început. Banii pentru reabilitarea Palatului de Justiție – este vorba despre 3 milioane de lei – au fost primiți de la Ministerul Justiției.Nu au începutȘi asta deoarece timpul nu a mai permis acest lucru, iar în al doilea rând pentru că rectificarea bugetară efectuată la sfârşitul anului trecut a luat banii prevăzuți pentru reabilitare din contul Tribunalului Arad. Suma de bani alocată pentru reabilitarea Palatului Justiției nu a fost cheltuită, astfel că la rectificarea bugetară această sumă de bani a fost luată. Tribunalul Arad a primit însă banii înapoi, aceștia fiind prevăzuți în proiectul de buget pentru 2023. Unul dintre factorii care au condus la această situație este legat de faptul că procedura de achiziție publică pentru atribuirea lucrării a demarat târziu, după ce la prima licitație publică nu s-a înscris niciun participant. Abia din a doua încercare s-a stabilit un constructor. Toate aceste proceduri au durat luni de zile, ducând la întârzieri mari în ceea ce privește reabilitarea imobilului Palatului Justiției. Lucrările de reabilitare și iluminat arhitectural al Palatului Justiției vor fi executate de aceeași firmă care a realizat și lucrarea de mansardare a imobilului. Este vorba despre firma Amahouse SRL.Ce se reabilitează?Reprezentanții Tribunalului Arad au precizat de ce Palatul de Justiție are nevoie să fie reabilitat:
„Având în vedere acțiunea intemperiilor la care este supusă fațada clădirii, precum și perioada mare de timp de la ultima renovare, fațada exterioară a clădirii în care funcționează Tribunalul Arad necesită lucrări de reparații și zugrăveli, fiind deteriorată în mare parte, ornamentele care sunt amplasate la înălțime prezintă un risc ridicat de desprindere, putând afecta siguranța trecătorilor și a autoturismelor parcate în zona Tribunalului Arad. De asemenea, s-au constatat deteriorări locale ale sistemului de colectare a apelor meteorice, astfel că în zonele cu aceste probleme s-au degradat tencuielile, cornișele și ornamentele clădirii. Pentru partea de acoperiș situat pe Bulevardul General Vasile Milea nr. 2 este necesară montarea parazăpezilor pentru evitarea în sezonul rece a alunecărilor de zăpadă pe trotuar, existând risc major de accidentare a trecătorilor și autoturismelor. Totodată, la nivelul soclului clădirii, respectiv la nivelul parterului, imobilul este afectat de infiltrațiile de apă din sol prin efectul de capilaritate al cărămizilor”.
Pentru că Palatul de Justiție beneficiază de iluminat, iar Ministerul Justiției a alocat bani și pentru iluminatul arhitectural, reprezentanții Tribunalului Arad spun că „iluminatul arhitectural este necesar având în vedere faptul că iluminatul existent nu mai este funcțional și nici nu întrunește cerințele unui iluminat arhitectural care să pună în valoare elementele ornamentale care împodobesc Palatul de Justiție Arad, acesta fiind o clădire emblematică pentru municipiul Arad, monument istoric situat în zona centrală a orașului”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!