Consiliul Judeţean Arad anunţă că au început lucrările de reabilitare şi modernizare a fostului Spital Municipal, în prezent secţie a Spitalului Judeţean Arad, clădire aflată în imediata apropiere a Pieţiei Mihai Viteazul. În cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, va fi investită suma de 33,8 milioane de lei în procesul care vizează aducerea Municipalului la standardele de astăzi, din punct de vedere al circuitelor medicale şi a dotărilor. „A început renovarea celei mai vechi clădiri de spital din Arad – pavilionul central al Spitalului Municipal. Investiția este realizată de Consiliul Județean, care a desemnat dirigintele de șantier și a emis ordinul pentru începerea lucrărilor. Construirea spitalului a fost inițiată încă din 1775. Fundația care colecta fondurile pentru construirea spitalului a reușit abia în anul 1833 să înceapă lucrările. Primele două saloane au fost deschise în anul 1836”, au făcut un scurt istoric cei de la Consiliul Judeţean.
A început
În ceea ce priveşte actualul proiect de modernizare, în prima fază, au fost montate schelele pe clădire și a început organizarea șantierului. Se intervine la rețelele de utilități din curtea spitalului și la bazinul de apă. Cea dintâi etapă a lucrării presupune reabilitarea exteriorului clădirii, schimbarea acoperișului, izolarea subsolului. Firma constructoare își amenajează un acces distinct în curtea spitalului, pentru utilaje.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu, a anunţat că, în această fază a lucrării, nu este necesară încă relocarea secțiilor. Saloanele se vor muta pe rând, pe măsură ce lucrările vor avansa.
„Investiția la Spitalul Municipal este finanțată prin PNRR. Lucrarea este executată de asocierea SC Tehnodomus SRL (lider de asociere) şi SC Medical Logistic Mall SRL. Valoarea contractului este de 33,8 milioane lei, durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni, iar termenul curge din această săptămână”, au mai anunţat cei de la CJA.
Proiectul include reabilitarea completă a Corpului C6 şi a subsolului Corpului C7, realizarea de rețele exterioare, realizarea mai multor rețele de încălzire, apă, canalizare şi iluminat, dar şi echiparea clădirilor cu stații de încărcare pentru mașini electrice. „Vom reabilita și o parte din instalațiile de fluide medicale (instalații de oxigen)”, au mai transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad.
„Ne cerem scuze de la pacienți pentru deranjul produs de șantier, dar lucrarea este foarte importantă pentru întregul Arad. Sunt mândru și bucuros că reușim să redăm Aradului o parte din istoria sa frumoasă. Consiliul Județean a reabilitat și alte clădiri istorice, cum ar fi Palatul Comitatului, Biblioteca, Muzeul, Spitalul de Oncologie și vom continua cu clădirea Spitalului de Psihiatrie, a cărei fațadă este, de asemenea, monument arhitectural”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.