Ne pregătim, în sfârşit, din timp pentru un mare eveniment. Este vorba de „Centenarul Marii Uniri” şi de pregătirile arădene pentru organizarea lui, anul viitor.
Joi, în organizarea Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Instituției Prefectului – Județul Arad, a avut loc, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG), o dezbatere ce se înscrie în seria „România Centenară”, demers ce își propune centralizarea proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.
Toate ideile la un loc
S-a discutat asiduu despre proiectele propuse cu ocazia centenarului. Potrivit comunicatului remis de Prefectura Arad, „în cadrul discuțiilor au fost enumerate proiecte, idei, inițiative, provenite din toate mediile: administrație publică, mediu universitar, asociații culturale sau ale societății civile. Dezbaterea a avut un caracter de lucru, urmărindu-se identificarea modalităților de punere în practică a proiectelor enunțate. Participanții la dezbatere au subliniat în mod repetat importanța evidențierii corecte a rolului esențial pe care Aradul l-a avut în realizarea actului politic de la 1 Decembrie 1918, fapt istoric de care se va ține cont în creionarea programului național al manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri”.
Participanţii
La dezbaterea de joi de la UVVG au participat Înaltpreasfinția Sa Dr. Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, secretarul de stat Cristian Videscu, din partea Departamentului Centenar, prefectul și subprefectul județului Arad, Cosmin Pribac, respectiv Florentina Horgea, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, deputatul Glad Varga. Gazda evenimentului, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, a fost reprezentată de președintele fondator Aurel Ardelean și de rectorul Coralia Cotoraci. Alături de persoanele enumerate s-au aflat în sală directori ai instituțiilor culturale din Arad, conducători ai structurilor județene din cadrul M.A.I. și M.A.P.N., reprezentanți ai asociațiilor oamenilor de cultură din județul Arad, reprezentanți ai minorităților naționale și cultelor, istorici, membri ai asociațiilor de revoluționari, membri ai unor organizații din societatea civilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!