Ghiocel (Galanthus nivalis) – este unul dintre simbolurile consacrate ale primăverii. Ne-am obișnuit de mici ca, an de an, să cumpărăm un buchețel de ghiocei la începutul lunii martie care să ne înveselească pentru… vreo două zile.
„Dar v-ați gândit oare că ar putea fi o specie protejată în România încă din, atenție, 1994”, întreabă reprezentanții Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Ghiocelul se găsește în pădurile de foioase – stejar, carpen, fag, din zonele de deal, de câmpie și în apropierea râurilor.
În prezent, în mai multe țări europene, inclusiv România, ghiocelul este o specie amenințată cu dispariția atât din cauza pierderii habitatelor, dar mai ales din cauza culegerii florilor și a colectării bulbilor într-un ritm accelerat, iar astfel, în fiecare an, numărul acestora scade.
„Dacă se întâmplă să vedeți un ghiocel atunci când cutreierați pădurile, bucurați-vă că aveți o astfel de ocazie, dar nu-l rupeți și nici nu-l scoateți din pământ. Doar nu doriți să contribuiți la decimarea numărului lor, nu-i așa? Dacă tot mergem pe ideea «Stăm acasă!», atunci putem extrapola: și ghiocelul ar vrea să stea la el acasă”, au declarat reprezentanții Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Photo credit: Iri Obersan, Alin Ruja
Citiți principiile noastre de moderare aici!