Reprezentanți ai Consiliului Județean Arad, ai mai multor primării din județ, dar și ai celor care vor construi sistemul, au participat luni, 20 martie, la conferința de lansare a proiectului de construire a sistemului centralizat de furnizare a energiei termice utilizând energie geotermală. Primarul orașului, Daniel Tomuța, a precizat că proiectul nu este singurul care vizează economia în ceea ce privește energia termică și electrică. „Recent am încheiat proiectul de modernizare a sistemului de iluminat stradal și suntem în lucru cu un alt proiect, ce prevede instalarea de panouri fotovoltaice, pentru producerea de energie electrică”, a declarat edilul. Acesta a mai spus că primăria are în vedere ca în viitor să extindă sistemul către alte clădiri publice din oraș și pentru consumatorii casnici, dar și că această investiție, prima care exploatează apa termală, poate fi un deschizător de drumuri pentru un eventual viitor ștrand în oraș.
Arh. Laurian Negrău, fostul arhitect-șef al orașului, care a lucrat la proiect înainte de depunerea lui pentru obținerea finanțării, a declarat că „ideea principală din spatele proiectului a fost să folosim o resursă pe care această zonă are norocul sa o aibă: apa termală, o resursă pe care știm că o avem, dar care nu a fost folosită prea mult, mai ales după 1990”. Radu Hosu, reprezentant al constructorului, a declarat la rândul său că „această resursă pe care o aveți, apa termală, oferă foarte multe oportunități. Dacă cei de la institutul de balneologie vor constata că această apă are și anumite proprietăți terapeutice, resursă va deveni și mai valoroasă”. Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, a ținut să vorbească și despre celelalte proiecte cu finanțare nerambursabilă ale Primăriei Orașului Sântana, dar și despre posibilitatea construirii unui ștrand la Sântana.
În încheiere, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a numit proiectul de la Sântana ca fiind unul care trebuie să fie model pentru administrațiile locale din județ. „Am stat 3 ani cu proiectul prin birouri, din cauza unei birocrații excesive. Acum, antreprenorul trebuie să recupereze în câteva luni anii pierduți de Guvern, altfel România pierde banii”, a mai declarat Cionca. Despre energia geotermală, Cionca a declarat că „este inadmisibil că atâția ani de zile nu am folosit această resursă pe care o avem și a fost nevoie de o criza energetică pentru a putea face astfel de proiecte”, menționând că celelalte administrații locale din județ ar trebui să ia exemplu și să folosească această resursă, cu atât mai mult cu cât există linii de finanțări nerambursabile disponibile.
În cadrul proiectului de la Sântana se va construi o clădire nouă pentru centrala termică, pe un teren aflat pe strada Grâului din localitate. Tot acolo se vor realiza forajul de extracție a apei geotermale și forajul de injecție a apei geotermale. Conductele de transport vor urma traseul foraj de extracție – strada Ghioceilor – strada Căprioarei – strada Mihai Viteazul – foraj de reinjectare. Vor fi alimentate cu energie termică trei clădiri: Primăria Orașului Sântana, de pe strada Muncii, Școala Generală „Sfânta Ana”, de pe strada Câmpului și Liceul Tehnologic „Stefan Hell”, de pe strada Ghioceilor. În momentul de față, toate cele trei clădiri utilizează gaze naturale pentru încălzire.
Pentru realizarea întregii lucrări, cele trei companii câștigătoare vor avea la dispoziție 13 luni, 2 luni fiind destinate obținerii tuturor avizelor necesare, iar 11 luni pentru execuția lucrărilor. Garanția minimă a lucrărilor este de 60 de luni de la data recepției. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Proiectul a fost scos la licitație în a doua parte a anului trecut, contractul fiind semnat cu o asociere de trei firme, formată din Terra Therm Solutions SRL – Satu Mare, AQUAPLUS Kútfúró, Építő és Termál-energetikai Kft. – Ungaria și Ocagus Technology SRL – Arad.
Apa termală de la Sântana a fost descoperită în anul 1979, când IFLGS București a săpat o sondă de prospecțiune în oraș, aflându-se atunci că apa iese din pământ la o temperatură de 60 de grade Celsius. Valoarea totală a proiectului este de 28.160.582,88 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile din FEDR REACT-EU este de 27.597.371,23 lei, iar 563.211,65 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a beneficiarului.
Trimite articolul
XSerios?? Și din ‘79 pana in 2023, nu s-a găsit nimeni sa exploateze aceasta resursa? Ca la noi, la nimeni! Dacă era in străinătate, deja era stațiune 🤪 bun venit in romania
Mulți se ocupa cu clăpari Ciurari colompari si cămătari care dezvolta fraudulos acest spectru de furturiii sa zicem ca se stie si încă foarte bine .
Ce e de făcut localitatea e plina de saraci si de altfel cea mai celebra localitate unde se dau 800 de porți de mâncare si nu e glumaa sărăcia la cote maximeee