Aproximativ 450 de preşcolari şi elevi de la Școala Gimnazială „Ilarion Felea” Arad ar fi trebuit să beneficieze de o masă caldă gratuită în fiecare zi de cursuri. Unitatea de învăţământ fusese inclusă încă de anul trecut în programul guvernamental experimental privind acordarea unui suport alimentar, alături de alte 49 de şcoli din ţară. În noul an şcolar, numărul unităţilor de învăţământ incluse s-a dublat, dar în Arad copiii nu beneficiază de programul-pilot. Motivul ţine de organizarea la nivel local, în condiţiile în care primăriile, care administrează clădirile şcolare, nu au rezolvat problema spaţiului pentru servit masa. La „Ilarion Felea” nu există o cantină sau un spaţiu în care copiii pot mânca, dar municipalitatea nici nu s-a grăbit să faciliteze implementarea programului.
Încă din luna septembrie 2016 Jurnal Arădean şi Aradon publicau declaraţiile reprezentanţilor şcolii, potrivit cărora nu există spaţiile necesare pentru servit o masă caldă. În plus, în luna februarie din anul în curs, „Ilarion Felea” s-a adresat Primăriei cu o solicitare în acest sens.
“În 28.02.2017, ca urmare a publicării în Monitorul oficial Partea I nr. 96/02.02.2017 a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 72/2016, s-a înaintat Primăriei Municipiului Arad, Compartimentul Învățământ-Sănătate, adresa Nr.12395, în care s-a precizat faptul că în incinta unității școlare, în curtea principală, se află o încăpere dezafectată care s-ar putea renova spre a servi ca sală de mese pentru elevii școlii. S-a înaintat Primăriei şi adresa Nr.12394 din 28.02.2017, în care s-a solicitat, conform H.G. nr.40/2017 privind Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 72/2016, ca până la rezolvarea problemei spațiului destinat servirii mesei calde, acest suport alimentar să fie sub forma unui pachet alimentar, hotărâre aprobată de Consiliul de administrație al școlii din data de 24.02.2017. Până la această dată, programul nu s-a derulat în unitatea școlară din cauza lipsei spațiului special amenajat pentru servirea mesei calde și a faptului că nu s-a încheiat contractul de achiziție a pachetelor alimentare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Laura Nădăban.
Cantină mobilă
Directoarea Școlii Gimnaziale ”Ilarion Felea”, Sofia Mladin, ne-a declarat că Primăria Arad va achiziţiona prin licitaţie publică o cantină mobilă tip container, în care vor exista 25 mese şi 100 scaune. „Eu îmi doresc totuşi să primim şi resursa umană necesară… În Consiliul de Administrație al școlii, am optat pentru un pachet alimentar până la asigurarea condițiilor necesare implementării acestui program. Aceste condiții, în acest moment, nu există. Deocamdată, elevii şi preșcolarii noștri primesc lapte şi cornuri”, a declarat Mladin.
“Primăria Municipiului Arad a continuat procedurile pentru achiziţionarea unui container care va fi astfel amenajat încât elevii unităţii de învăţământ să servească masa caldă în cele mai bune condiţii. În acest scop s-au alocat 330.000 lei pentru cumpărarea containerului şi alţi 25000 lei în vederea amenajării şi dotării acestuia cu mese, scaune, un frigider şi un cuptor cu microunde. Până la finele lunii noiembrie, containerul va fi amplasat în curtea şcolii”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău.
Bani necheltuiţi
Din păcate, containerul vine cu mare întârziere, pentru că Aradul nu a mai primit bani de la Guvern pentru anul şcolar 2017-2018, în condiţiile în care nu a cheltuit suma de 192.000 de lei alocată în anul anterior.
Cu toate că nici la „Ilarion Felea” problemele de organizare privind servirea meselor calde nu au fost rezolvate, Inspectoratul Şcolar a propus Ministerului Educaţiei Naţionale ca alte trei şcoli să fie incluse în acest program: Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”, Școala Gimnazială „Adam Nicolae” şi Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”.
Ce se oferă
Ordonanța de Urgență privind aprobarea programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari şi elevi a apărut în octombrie 2016, însă Guvernul a adoptat abia în ianuarie 2017 normele metodologice de aplicare. Conform acestora, suplimentul alimentar poate costa cel mult 7 lei/zi/copil. În cazul pachetului de hrană rece, acesta poate conține produse de panificație, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct. În cazul meselor calde, Guvernul a publicat o listă a produselor ce pot fi introduse în meniu, care cuprinde ciorbe, supe, legume cu piept de pui la grătar, mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume și ficăței de pui, piure de morcovi cu grătar, piure de cartofi cu grătar, sufleu de broccoli cu brânză, sufleu cu legume și brânză telemea, dovlecei umpluți cu brânză, ciuperci umplute cu brânză, salate de fructe etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!