Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş nu mai are… sediu. Asta după ce consilierii judeţeni din grupul PSD-ALDE nu au votat proiectul de hotărâre a Consiliului Judeţean Arad prin care se dorea prelungirea contractului de închiriere a conacului în care funcţionează unitatea medicală. După cum am anunţat deja, consilierii judeţeni PSD-ALDE au anunţat că fac grevă şi că nu vor vota mai multe puncte de pe ordinea de zi a şedinţei care a avut loc vineri, 29 februarie. Unul dintre punctele care nu au fost pe placul lor s-a referit la prelungirea contractului de închiriere de către Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaş, care se află în subordinea CJA.
În momentul în care s-a ajuns la acel punct de pe ordinea de zi, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, a încercat să îi înduplece pe pesedişti să renunţe la protestul lor măcar acolo, unde se vorbeşte despre oamenii bolnavi ai Aradului. „Contractul expiră în data de 31 martie (n.r. duminică). Vă înţeleg că protestaţi, dar haideţi să votăm acest punct”, i-a îndemnat Cionca pe cei de la PSD. Acesta a fost completat de consilierul Corina Crişan, care a spus că „la Căpâlnaş avem 65 de bolnavi psihic internaţi. Ce facem cu ei? Că nu avem unde să îi mutăm, nu avem unde să îi ducem”. Ioan Gligor, consiler judeţean PSD, a întrebat de ce s-a aşteptat până în ultimul moment cu acest contract? „Nu ne gândeam că nu vom găsi înţelegere la grupul PSD-ALDE nici măcar când vorbim de oamenii bolnavi ai judeţului”, a spus Cionca.
Indiferent cât de mult au încercat peneliştii să îi convingă pe colegii lor, aceştia nu s-au lăsat înduplecaţi şi nu au votat proiectul de hotărâre referitor la prelungirea contractului de închiriere. „Spitalul nu va putea primi autorizaţie de funcţionare de la DSP fără contractul de închiriere”, a anunţat consilierul judeţean Corina Crişan. „Nu vom mai putea efectua plăţi legale către proprietar, dacă nu avem acest contract”, a spus Cionca. „Gândiţi cu raţiune, gândiţi cu sufletul, nu îi abandonaţi pe pacienţii de la Căpâlnaş”, i-a sfătuit pe pesedişti şi consilierul judeţean Garofiţa Popa. Degeaba…
Şedinţă de îndată
La finalul şedinţei ordinare, la punctul de Diverse, consilierii judeţeni au ridicat diferite probleme. Iar discuţia a ajuns, inevitabil, la situaţia spitalului de la Căpâlnaş. Consilierul judeţean Ovidiu Moşneag le-a solicitat înţelegere celor de la PSD şi a încercat să îi convingă să accepte convocarea unei şedinţe de îndată în care să se adopte acel proiect de hotărâre. Întrebaţi de preşedintele CJA dacă să facă o asemenea convocare, pesediştii au răspuns că poate să o facă, lăsând impresia că ar renunţa la protestul lor măcar pentru binele pacienţilor internaţi la Căpâlnaş. Cionca le-a transmis celor din aparatul executiv să convoace această şedinţă. În momentul în care documentele pentru şedinţa de îndată au fost finalizate şi aduse în sala de şedinţă, consilierii judeţeni de la PSD-ALDE s-au ridicat şi au plecat din sală, lăsându-i pe toţi cei prezenţi cu „buza umflată”. Cu toate că au lăsat să se înţeleagă că ar putea vota contractul de închiriere pentru spital, pesediştii au fugit. Drept urmare, spitalul de psihiatrie a rămas fără contract de chirie, fără dreptul de a mai rămâne în conacul din Căpâlnaş.
Situaţie ingrată
Situaţia în care se află acum Spitalul de Psihiatrie de la Căpâlnaş este una ingrată din punct de vedere juridic. Practic, începând de luni, 1 aprilie, pacienţii şi angajaţii spitalului nu ar mai avea ce să caute în conacul din Căpâlnaş. Totuşi, şi dacă se găseşte înţelegere la proprietar şi spitalul nu va fi evacuat de acesta, nu vor putea fi efectuate plăţi legale. Să zicem chiar că proprietarul nu va avea pretenţii financiare pentru perioada în care nu există contract. Nici așa situaţia nu ar fi mai bună. Pentru că, fără un contract de închiriere, spitalul nu poate primi autorizaţie de funcţionare de la DSP. Iar fără această autorizaţie, niciun serviciu medical nu va fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Iar dacă niciun serviciu nu va fi decontat de această instituţie, spitalul va trebui să se închidă pentru că nu va avea fonduri pentru funcţionare. Ce se va întâmpla, rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!