Cei doi fraţi nu prea au ştiut ce fac. Expertizele au relevat faptul că cei doi tineri au discernământul diminuat, că suferă de tulburare de comportament, iar unul dintre ei suferă de retard mental moderat. Cei doi provin dintr-o familie cu mulţi copii, care nu îşi pot asigura strictul necesar unei vieţi decente, membrii familiei nu realizează venituri stabile, mama lor având probleme de sănătate (tulburări de comportament cu episod psihotic halucinant delirant). Niciunul dintre fraţi nu are studii, însă au antecedente penale – tâlhării asupra persoanelor în vârstă. În ceea ce-i priveşte pe amândoi, autorităţile au recomandat necesitatea instituirii măsurilor de siguranţă privind obligarea la tratament medical.
Victima celor doi, o femeie în vârstă de 78 ani, locuia singură într-o comună din judeţul Arad. Ultima persoană care a văzut-o în viaţă pe femeie a fost o vecină care a declarat că a văzut-o pe victima lucrând în curte, lângă cămara cu lemne.
În următoarele două zile femeia nu a mai văzută. După două zile, când poştaşul a venit cu pensia, a constatat că uşa de la intrarea în curtea locuinţei victimei era încuiată. Aşa că l-a rugat pe un vecin de-al femeii să intre în locuinţă să vadă dacă este acasă. Vecinul a sărit garul, a intrat în imobil şi a găsit-o pe femeie căzută pe podea în cameră, iar în zona de lângă regiunea capului a observat că era o baltă de sânge. Au fost anunţate autorităţile, precum şi familia bătrânei care locuia în altă localitate din judeţul Arad.
O cunoşteau pe victimă
Oamenii legii i-au găsit repede pe cei doi fraţi, care au recunoscut că s-au deplasat pe jos până în comuna în care locuia femeia. În aceeaşi comună locuia şi sora celor doi care era căsătorită cu groparul cimitirului. Cei doi au spus că şi-au făcut un plan: să fure bani de la persoane în vârstă care locuiesc singure. Cei doi au mai săvârşit anterior fapte de tâlhătrie, victimele fiind toate persoane în vârstă. Fraţii au declarat că o cunoşteau pe victima lor, femeia în vârstă de 78 de ani, pentru că în trecut au vrut să lucreze pentru ea ca zilieri, însă de fiecare dată au fost refuzaţi. Aşa că atunci când au „ţintit” o nouă tâlhărie, au ştiu care va fi victima. Ce doi au intrat în casă prin grădina din spatele locuinţei. Când s-a trezit cu tâlharii în casă, femeia a refuzat să le spună unde are ascunşi banii. Atunci, cei doi au trântit-o pe femeie pe pat şi au început să o lovească: unul cu o bâtă luată din gard, iar celălalt cu o lopăţică găsită în casă, lângă soba de lemne.
100 de lei sub pernă
Sub perna de pe pat, unul dintre cei doi fraţi a găsit 100 de lei pe care a împărţit-o cu fratele său. Cu aceşti bani, cei doi au spus că au cumpărat mâncare pentru familie.
În toate declaraţiile date, fraţii au spus că atunci când au părăsit locuinţa, victima nu era moartă şi că a rămas întinsă pe pat. În fapt, femeii i-a fost fracturat craniul în urma loviturilor puternice primite. La cercetarea la faţa locului, oamenii legii au găsit-o, însă, pe femeie căzută pe pardoseala camerei, în apropierea mesei şi a patului. Ambii fraţi au recunoscut că au şters lopăţica cu o bucată de cârpă care era în cameră, pe care au abandonat-o în locuinţă şi că au aşezat lopata, după ce au şters-o, atârnată lângă sobă, iar băţul de care s-au folosit la lovirea victimei a fost aruncat în spatele grădinii.
Pedepsele
Unul dintre fraţi a fost condamnat de Tribunalul Arad, la sfârşitul anului trecut, la 10 ani de închisoare pentru infracţiunea de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, fiindu-i aplicată şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii. Celuilalt frate, care era minor la data comiterii faptei, Tribunalul Arad i-a aplicat măsura educativă privativă de libertate prevăzută de art. 125 Cod penal, respectiv a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei. Instanţa a dispus executarea măsurii educative într-un penitenciar. De asemenea, instanţa a luat măsura de siguranţă a obligării la tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.
Moarte violentă
Din raportul medico–legal de necropsie întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Arad rezultă că moartea victimei a fost violentă şi a fost cauzată de „hemoragia şi contuzia meningo-cerebrale consecutiv unui traumatism cranio – facial cu fractură de boltă şi bază de craniu şi fractură complexă masiv facial. S-a concluzionat că leziunile traumatice descrise au putut fi produse prin loviri directe, multiple, repetate, cu un corp dur – corp dur alungit, cu densitate mare, posibil cu muchii, şi moartea antedatează momentului autopsiei cu 2-3 zile”. Familia femeii nu s-a constituit parte civilă în proces, ci doar a cerut pedepse maxime pentru cei doi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!