S- a discutat, dezbătut și analizat mult controversatul procent de 33% de care cadrele didactice ar fi trebuit să beneficieze potrivit Legii 221. Justiția nu a dat niciodată, până acum, un răspuns tranșant care să clarifice diferitele variante juridice și interpretările au fost în funcție de moment. Acum, spun sindicaliștii, a venit clarificarea dinspre Înalta Curte de Casație și Justiție.
O decizie pentru dascăli
Textul care nu mai lasă loc de interpretări spune că : „Personalul didactic din învățământ aflat în funcție la data de 31 decembrie 2009 are dreptul începând cu 1 ianuarie 2010, la un salariu lunar calculat în raport cu salariul de bază din luna decembrie 2009, stabilit cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.15/ 2008 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învățământ, aprobată cu modificări prin Legea 221/2008”. Și cum pentru decembrie 2009 există deja hotărâri judecătorești pe legea 221 la nivelul tuturor instituțiilor de învățământ, urmează ca în baza acestei noi decizii să fie solicitate aceste drepturi și pentru perioada următoare.
„Vom înainta acțiuni în instanță pentru cele peste 3 500 de cadre didactice din Arad, membrii noștri de sindicat. Suntem încrezători că, într-o perioadă de timp relativ scurtă, colegii noștri, reprezentând peste 95% din salariații învățământului arădean, prin hotărâri judecătorești, vor intra în sfârșit, în posesia diferențelor salariale create prin neaplicarea prevederilor Legii 221/2008” a punctat liderul SDÎ Arad, Dănuț Ieneșescu.
Decizii multe, bani puțini
Problema va fi când deciziile instanței nu vor putea fi onorate efectiv. Au mai fost câștigate procese pentru drepturi salariale și recuperarea efectivă a banilor a fost tărăgănată de autorități.
„Suntem încrezători că vom intra în posesia diferențelor salariale” Dănuț Ieneșescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!