ARAD. Au curățat de leșurile de oi de pe Malul Mureșului zona balastierei. Autoritățile s-au mobilizat după apariția articolului în Jurnal arădean și pe site-ul www.aradon.ro și au dispus ridicarea resturilor animale aruncate pe mal. Teoretic, de acum încolo trebuie căutat doar vinovatul pentru focarul de infecție creat la mică distanță de oraș, aproape de albia râului Mureș. Practic e, însă, destul de greu de crezut că energia autorităților va fi consumată în continuare pentru depistarea celor vinovați. Vinovați care trebuie să suporte cheltuiala pe care deocamdată o achită primăria pentru curățarea zonei și incinerarea resturilor de animale.
Din păcate pentru arădeni, focarul de infecție nu a interesat la modul serios pe niciuna dintre instituțiile care teoretic se ocupă de sănătatea arădenilor. Niciuna nu s-a sesizat din oficiu și toţi s-au eschivat atunci când am întrebat despre cine și ce ar trebui să facă în continuare. Nici DSVSA, nici DSP și nici măcar Primăria nu consideră că ar fi responsabile direct de ceea ce s-a întâmplat la doar câțiva metri de albia râului, într-un spațiu public.
Viorel Agud, directorul DSVSA Arad, ne-a declarat că instituția pe care o reprezintă nu poate interveni în acest caz, nu este de competența lor, dat fiind că oile sunt moarte deja. „Noi ne ocupăm de combaterea bolilor la animale. Adică de oile vii. Pentru cele moarte există serviciul de ecarisaj în cadrul primăriei”, a precizat directorul Agud.
Primăria a trimis, în cele din urmă, un echipaj să verifice situația și în funcție de ceea ce se va constata la fața locului, va decide ce e de făcut. Nicio grabă, însă. „Vor fi luate măsurile care se impun și vor fi sesizate și alte instituții ale statului pentru elucidarea cazului”, a precizat, totuşi, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Cât despre Direcția de Sănătate Publică, prima reacție a directorului Laura Nicolescu, a fost că instituţia nu se ocupă de acest gen de probleme. Ținta DSP sunt oamenii, nu animalele. Ceva mai târziu, purtătorul de cuvânt ne-a declarat că situația e totuși gravă și s-ar putea complica dat fiind că leșurile reprezintă un focar de infecție. Iar, în cazul în care animalele au fost și bolnave, după cum se spune, situația ar putea să se agraveze și mai mult. „Trebuie curățată zona, iar leșurile trebuie distruse prin incinerare”, a punctat purtătorul de cuvânt, dr. Loredana Ungureanu. S-a vorbit chiar despre un posibil focar de antrax sau de botulism.
Cât despre cei care au aruncat acolo pieile și resturile de animale, identitatea lor va rămâne mai mult ca sigur necunoscută. O anchetă serioasă pentru depistarea vinovaților nu pare să intereseze pe cineva. De ce ar mai fi deranjate și alte instituții pentru niște gunoaie, fie ele și resturi de animale, aruncate peste alte gunoaie. Pentru că locul, frumos și pitoresc, a devenit în timp o mică groapă de gunoi, iar cei care s-au instalat acolo nu stau legal. Că pe acolo trec câțiva arădeni pasionați de pescuit sau care vor să ajungă pe Malul Mureșului, că își fac tot mai greu loc printre moloz și gunoaie, nu deranjează nicio autoritate care analizează situația din birou. Pentru de acolo, nu pare gravă. Oricum, plata pentru curățarea zonei este din bugetul local, de la noi toți. Cei vinovați pot chiar repeta povestea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!