Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad începe să cearnă angajaţii din cadrul structurilor statului, respectiv de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad (IPJ) şi de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad (IJPF). De la începutul anului şi până în prezent, 21 de poliţişti au fost reţinuţi, unii fiind arestaţi preventiv şi anchetaţi pentru infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.
„Razia” procurorilor arădeni printre oile negre din cadrul Ministerului de Interne a început în martie 2010, când Ioan Tomoioagă, un agent de poliţie din Pecica, lucrător în cadrul secţiei de cercetări penale, a fost arestat pentru luare de mită. Împreună cu alţi doi pecicani, omul legii cerea bani pentru a interveni în dosare penale şi pentru a le influenţa în favoarea infractorilor. Flagrantul a fost organizat cu ajutorul unei persoane care avea dosar penal în cercetare şi căreia i s-au cerut 1.300 de euro mită.
Pe bandă rulantă
Luna iulie a fost una plină de flagrante şi arestări. Doi poliţişti din cadrul IJPF, care lucrau la Turnu şi Nădlac, au fost reţinuţi pentru luare de mită. Aceştia obişnuiau să pretindă bani de la persoane care erau urmărite general, care aveau interdicţie de a părăsi ţara sau care aveau actele de identitate expirate pentru a-i lăsa să treacă graniţa. Cei doi şi-au stabilit şi tarife în acest sens: 400 de euro pentru o persoană dată în urmărire generală, 200 de euro pentru interdicţia de a părăsi ţara, iar o persoană care vroia să iasă din România, dar avea actele expirate, era taxată cu 100 de euro.
Tot în iulie a fost reţinut şi un poliţist din Vinga, care vindea „vise” contra unor sume fabuloase. Acesta cerea 3.000 de euro pentru un post în cadrul Poliţiei, la Poliţia de Frontieră sau la Pompieri. Minţind că are relaţii sus-puse, poliţistul a păcălit mai multe persoane. A fost reţinut sub acuzaţia de trafic de influenţă.
În august, o acţiune a DNA Timişoara s-a soldat cu arestarea preventivă a poliţistului Virgil Crişan, din Pecica, acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită. Prin prisma meseriei, acesta lua contact cu persoanele cercetate penal şi, în schimbul unor sume de bani, le promitea că va interveni pe lângă procurori şi, ulterior, pe lângă judecători, pentru a rezolva dosarele. Crişan susţinea că are relaţii foarte bune atât cu angajaţii Parchetului, cât şi cu cei ai Tribunalului. Acesta se află şi în prezent în arest la Timişoara.
Cu mâţa-n sac
Un alt caz de poliţist „şpăgar” a fost rezolvat de procurori în luna septembrie. Un agent de numai 24 de ani, încadrat la Ordine publică, a fost arestat pentru luare de mită. Omul legii cerceta un caz de loviri şi alte violenţe, iar, la un moment dat, a luat legătura cu învinuitul. Poliţistul i-a cerut suspectului 3.000 de euro pentru a nu-i schimba încadrarea juridică din loviri şi alte violenţe în tâlhărie. Suspectul a anunţat Parchetul care a intrat pe fir şi, în urma flagrantului, l-a prins pe poliţist cu „mâţa-n sac”. Tânărul om al legii a fost arestat şi este judecat pentru luare de mită.
11 pe DN 7
Poate una dintre cele mai complexe acţiuni ale procurorilor arădeni a fost cea în care au fost implicaţi 11 poliţişti de pe Valea Mureşului. După un filaj de câteva luni, în care au fost adunate zeci de probe şi de înregistrări, după nenumărate denunţuri primite de la şoferii care circulau pe DN 7, procurorii au trecut la acţiune: au chemat la audieri poliţiştii suspecţi, după care, pe baza probelor, i-au reţinut, prezentându-i instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru luare de mită. Magistraţii Tribunalului Arad au considerat însă că cei 11 nu prezintă pericol social, aşa că i-au lăsat în libertate. Surprinzător, aceeaşi decizie au luat-o şi magistraţii Curţii de Apel Timişoara. În prezent, se lucrează la rechizitoriu, procurorii urmând să îi trimită în judecată în cel mai scurt timp.
Alţi frontierişti
În data de 17 noiembrie a avut loc ultima acţiune de amploare a procurorilor. Codrin Gavra, procurorul-şef al secţiei penale din cadrul Parchetului, cu ajutorul unor şoferi de microbuz, a reuşit să adune suficiente probe pentru a incrimina alţi patru poliţişti de frontieră. Aceştia impuseseră un fel de taxă de frontieră, cerând sume cuprinse între 20 şi 50 de euro şoferilor de microbuz.
6 poliţişti de frontieră au fost implicaţi în scandaluri de luare de mită.
4 agenţi de ordine publică sau de la cercetări penale au fost prinşi în flagrant luând şpagă.
11 poliţişti de la rutieră au picat în plasa procurorilor, în ancheta complexă de pe Valea Mureşului.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!