ARAD. La fel cum doctorii nu pot executa operații fără ajutorul aparaturii medicale, nici echipajele medicale de pe ambulanțele din municipiu și din substațiile din județ nu își pot duce munca la îndeplinire fără ajutorul autospecialelor din dotare. Parcul auto al Serviciului Județean de Ambulanță Arad se învechește într-un ritm alert datorită kilometrilor parcurși și a faptului că mașini noi nu prea vin pentru a schimba mașinile uzate. Conform statisticilor serviciului, peste 25% din cele 51 de autospeciale ale ambulanței atât din municipiu, cât și din substațiile din județ, au peste 500.000 kilometri, adică și-au depășit norma. De aici rezultă că aproximativ 12 ambulanțe au costuri mari la întreținere datorită uzurii. Statisticile pentru 2014 spun că peste 1 milion de lei a costat întreținerea autosanitarelor, în timp ce peste 240.000 lei au fost cheltuiți pentru carburant la o medie de consum de 12 litri pentru 100 kilometri. Celelalte mașini din dotarea serviciului au și ele între 200.000 – 300.000 kilometri, astfel că în câțiva ani de zile vor ajunge și ele la uzură. Pentru a menține un echilibru aici este nevoie ca, în fiecare an, să ajungă în Arad autospeciale noi.
Realitatea e, însă, mereu altfel. Bilanțul nu sună foarte bine: 6 autospeciale noi în 2013 și doar 3 în anul 2014! La sfârșitul lui 2013, în Arad au sosit în garajele serviciului 6 ambulanțe. În decursul anului 2014, au sosit doar 3 autosanitare noi!
Am primit doar 3 autospeciale
În materialul publicat în Jurnal arădean, în data de 11 noiembrie 2014, intitulat „Ambulanțe noi pentru serviciul din Arad”, spuneam că Serviciul de Ambulanță a cerut Ministerului Sănătății în toamna anului trecut 9 autospeciale. „Pe data de 15 octombrie, Serviciul de Ambulanţă Arad a solicitat Ministerului Sănătăţii nouă autosanitare pentru judeţul Arad. Se simţea nevoia unei înnoiri a parcului auto în cadrul staţiei de salvare. Aşa că am cerut o ambulanţă tip C, cinci tip B, două tip A1 şi una de tip A2”, a prezentat situaţia atunci Raveca Mărioara Nicoară, managerul SAJ. Iată, însă, că am ajuns în aprilie 2015 și până acum au fost trimise doar 3 mașini, toate de tip B, din cele 9 solicitate. Două au rămas la Arad, iar una a fost trimisă la substația din Pecica. „Noi sperăm ca în decursul acestui an să primim și restul de mașini conform acordului cadru încheiat cu Ministerul Sănătății, deoarece avem mare nevoie să le schimbăm cu cele foarte uzate”, a declarat Mircea Merea, director tehnic al Serviciului Județean de Ambulanță Arad.
Peste 2 milioane de kilometri
Numai în anul 2014, cele 51 de ambulanțe din cadrul SJA Arad, au efectuat peste 2 milioane de kilometri, adică de cinci ori distanța dintre Pământ și Lună. De aici rezultă că, în medie, o ambulanță își trece pe bord aproximativ 40.000 kilometri în fiecare an, respectiv 3.400 kilometri în fiecare lună. Drept urmare, celelalte maşini din parc, care au deja între 200.000 – 300.000 kilometri, vor ajunge la uzură în aproximativ cinci ani. O situaţie care indică, cât se poate de clar, faptul că e necesar ca în fiecare an să sosească autospeciale noi. De acest parc auto depinde, să nu uităm, felul în care medicii și asistenții ajung la timp şi să ne transporte în siguranță la spital.
1.300 intervenții pe lună
Statistica pentru anul 2014 spune că cele 51 autospeciale au intervenit la nu mai puțin de 68.400 solicitări. O ambulanță pleacă zi de zi la aproximativ 4 intervenții pe zi, respectiv la 1.300 pe an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!