ARAD. Ajuns la a IX-a ediție, simpozionul s-a desfășurat în data de 27 octombrie, în preajma zilei Şcolii Gimnaziale „Regina Maria” din municipiu – 29 octombrie, ziua Reginei Maria.
Tematica acestui simpozion a fost aleasă pentru evocarea momentului de acum 81 de ani, când în 1932, Micălaca era vizitată de Maiestatea Sa, Carol al II-lea, în urma inundațiilor devastatoare produse de râul Mureș, când în noaptea de 6 spre 7 aprilie întreaga localitate Micălaca a fost rasă de pe suprafața pământului.
Pentru evocarea personalității Regelui Carol al II-lea a fost invitat pentru o prelegere, domnul muzeograf dr. Bogdan Ivașcu. Chintesența prelegerii sale a contat în descrierea dezvoltării spectaculoase a României în acea perioadă, în toate ramurile de activitate, dar în special în cultură, Carol al II-lea fiind denumit „Regele culturii”.
Momentul vizitei Regelui Carol al II-lea a fost subliniat de preot dr. Paul Orădan de la Biserica Ortodoxă „Sf. Mucenic Gheorghe” de pe strada Renaşterii. S-au acentuat credința, umanitatea și iubirea față de poporul păstorit de Regele Carol al II-lea printr-o sumedentie de întâmplări, ordonate cronologic, ale momentelor grele ale micălăcenilor, în urma unui studiu îndelug din arhivele bisericii.
Din partea Inspecoratului Școlar Județean Arad, a participat doamna inspector prof. Camelia Moler, cu frumoase cuvinte despre evoluția și dezvoltarea acestui proiect timp de nouă ani și despre rolul școlii în comunitate. A accentuat, asemenea preotului Orădan, importanța parteneriatelor interinstituționale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Momentele de ținută intelectuală au fost intercalate de momente artistice ale elevilor din Școala Gimnazială „Regina Maria”, cântece patriotice, recital de poezie și o scenetă.
Directorul școlii, prof. Luminița Gavrea, despre simpozion:
„A fost frumos, înălțător, dar ceea ce ne-a mișcat pe noi, participanții la simpozion a fost acel fir de speranță: uitându-ne la elevii care cântau atât de senini, frumos și implicați, „Este despre tine, dulce Românie”, sau recitând din George Coșbuc, am regăsit normalitatea unei școli și ne-a reactivat asumarea misiunii noastre de dascăli: să-i creștem curat, demni, sănătoși la trup și la suflet, cunocători ai trecutului lor, curajoși pentru viitor. La fel cum am trăit noi ca elevi, cum ne dorim pentru copiii noștri și să sperăm și pentru nepoți”.
Simpozionul s-a încheiat prin decernarea distincției Profesorul școlii pentru anul 2023, acordată d-nei prof. înv. primar Erica David.
Trimite articolul
XDespre camarilă nimic?
Pe măsura indepărtării in timp a perioadei interbelice, imaginea unei societăţi româneşti conduse in fapt, din umbră, de amanta regelui Carol al II-lea pare tot mai stranie. Şi, totuşi, imaginea este reală. Petru o gândire lucidă, este aproape de neinţeles cum in România atâtea energii s-au consumat in jurul Camarilei regale conduse de Elena Lupescu; cum a reuşit aceasta să se menţină timp de 10 ani in postura de factor determinant al aducerii la Putere a unor oameni politici sau a altora, de indepărtare a unora sau a altora; cum a reuşit să reziste unei opinii publice care-i era tot mai ostilă. Trebuie avute in vedere pentru răspunsurile la aceste intrebări, atât majorele defecte de caracter ale lui Carol, inteligenţa deosebită a amantei sale, cât şi complicităţile interesate din lumea politică şi economică a României, uneori impulsionate de factori externi. Este evident că, privită la scara ansamblului Istoriei românilor, domnia Camarilei regale in frunte cu Elena Lupescu este un moment ruşinos. Cu atât mai mult trebuie larg cunoscut, in amănunţime, ca să nu se mai repete.
Asta nu e relevant pentru domnia lui Carol II? Nici regimul de autoritate monarhică? Poate oferă organizatorii un răspuns.