ARAD. Scandaluri mediatice, declarații politice și mai nou proteste la schimbarea directorilor de școli. Nu mai puțin de 24 de directori și-au pierdut fotoliul la acest început de an școlar, din care cei mai mulți pentru „management defectuos”, după cum declarau reprezentanții IȘJ Arad. Fără îndoială, cea mai importantă schimbare a fost la Colegiul Național „Moise Nicoară” unde profesorul Mircea Potocean a fost înlocuit cu Radu Bereteu, profesor de geografie la același colegiu, instalat oficial în cursul zilei de ieri. Vântul schimbării plutea însă de la finele anului școlar trecut, știut fiind faptul că de 1 septembrie nici un șef al instituțiilor de învățământ preuniversitar nu mai are mandat sau siguranța postului ocupat prin concurs. Oficial, oricare putea fi schimbat fără prea multe explicații sau i se putea prelungi mandatul pentru încă un an sau până la organizarea unui nou concurs pe post. Au mai fost situații în care s-a făcut doar o rocadă între postul de director și cel de director adjunct, cum e cazul celor de la Grupul Școlar „Csiki Gergely”, sau funcția de adjunct a dispărut după ce a scăzut numărul de elevi din instituția de învățământ.
Fără directori oficiali
Situații paradoxale în unele instituții de învățământ unde fostul director nu a mai primit încă un mandat, dar nu fost făcută nici noua nominalizare. Chiar dacă numele înlocuitorului este cunoscut la nivel de zvon, nu a venit oficial nici un document care să-l certifice. Ca atare, instituțiile de învățământ sunt fără directori cel puțin pentru câteva zile. „Începând de luni am făcut deja numirile pe funcție în unitățile de învățământ. Urmează ca în zilele următoare să facem celelalte numiri”, a explicat situația purtătorul de cuvânt al instituției, Mariana Tocaciu.
Mai greu însă cu directorii în școlile din județ unde profesorii nu se prea înghesuie să ocupe o asemenea funcție. „Sunt câteva situații în școlile din județ unde încă nu am stabilit cine va fi director. Vom avea o serie de întâlniri cu autoritățile locale și sperăm să rezolvăm situația”, a punctat șeful învățământului arădean, Claudius Mladin.
Proteste la grădiniță
Situația puțin inflamată la Grădinița PP16, Grădinița Prieteniei, unde 43 de părinți și întreg personalul angajat (didactic și nedidactic) au semnat două petiții de susținere a fostului director, Mariana Cișmașiu, pe care le-au depus la IȘJ Arad. Ieri, o parte din părinți au făcut declarații în fața presei prin care își motivau solicitarea lor, de a o menține în funcția de director pe cea care a ocupat-o vreme de doar 4 luni. Consilier local PDL, fost inspector în cadrul IȘJ Arad, Mariana Cișmașiu, pare să fi convins deopotrivă cadrele didactice precum și o parte din părinți de capacitatea ei managerială și a câștigat susținerea acestora.
„Ne nemulţumeşte că după patru luni în care directoarea a făcut ceva şi s-a văzut că a făcut, dintr-o dată, fără să ne anunţe nimeni nimic, ni s-a comunicat că o schimbă. Fără niciun motiv anume. În patru luni e un timp scurt să poţi să faci ceva şi, totuşi, doamna directoare a făcut. Şi acum, dintr-o dată, ne vine altă directoare, despre care nu ştim nimic, nici măcar cine e. Nici măcar nu a venit pe la grădiniţă”, a spus Gina Popa, mama unei fetițe de la grădiniță. Cismașiu a fost susținută în special pentru că a reușit să obțină, după cum declarau cadrele didactice, bani de la bugetul local pentru reabilitarea clădirii. Rămâne de văzut dacă schimbarea directorului va minimaliza în ochii autorității locale și necesitatea investițiilor la această instituție.
Un nou concurs
Singurul lucru care ar aduce un plus de siguranță și ar permite o strategie ceva mai lungă de un an de zile ar fi organizarea concursurilor pentru ocuparea funcție de director sau director adjunct, care ar avea o valabilitate de patru ani. Altfel orice schimbare este legală și poate fi efectuată de cei care se află la un moment dat în fruntea Inspectoratului Școlar Județean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!