Arad. Au propus, au votat, le-au pus taxă pieţarilor iar cei care vor simţi la final tot acest demers vom fi noi, arădenii, oamenii de rând. Care vom plăti, la final, mai mulţi bani pe orice bucată aleasă din pieţele oraşului. Fără drept de vot. Şi asta pentru că, la finele săptămânii, tarifele pentru folosirea locurilor publice în pieţe, târguri şi oboare, dar şi chiriile pentru spaţiile comerciale din pieţe au fost actualizate, prin votul majorităţii aleşilor locali municipali, la propunerea Primăriei Arad, sugerată în scris de SC TOP SA.
Conform hotărârii luate joi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Arad, ultima actualizare a acestor tarife a avut loc în anul 2009. Aceasta este justificarea majorării. Acum, adică din iulie 2014, pentru ocuparea meselor de legume, fructe şi flori în pieţele Obor, Catedralei, Mihai Viteazul, producătorii individuali vor plăti 12 lei/masă/zi faţă de 11 lei cât plăteau până acum, iar persoanele autorizate vor plăti 15 lei/masă/zi în loc de 14 lei. De asemenea, pentru ocuparea unui platou se va plăti de acum 7 lei/zi faţă de 6,5 lei, iar pentru ocuparea unui platou cu pepeni se va plăti 4 lei/zi faţă de 3,5 lei. Comercianţii de carne de miel vor plăti 2,5 lei/kg, faţă de 2,3 lei/kg cât era până acum.
În Obor
Tarifele se modifică şi în Piaţa Obor, unde unele taxe scad, altele cresc. De pildă, în bazarul pieţei Obor, tariful de închiriere a unei mese neacoperite va scădea de la 5,5 lei/masă/zi la 5 lei/masă/zi. În cazul oboarelor, însă, intrarea cu autoturismul pentru aprovizionare se va taxa cu 2 lei. Alte tarife cresc în Obor. De pildă, comercianţii care vor dori să vândă cereale şi alte produse en-gros în oboare vor trebui să plătească 45 de lei pe zi pentru o suprafaţă de 15 mp faţă de 43 de lei, ori 15 lei pe zi pentru o suprafaţă de 5 mp. În cazul sectoarelor destinate micilor meseriaşi (ceramică, obiecte lemn, macrameuri) ocuparea platoului va costa 2 lei/mp/zi faţă de 1,8 lei/mp/zi. Mai mult, tarifele lunare pentru rezervarea unei mese pentru vânzarea de legume, fructe şi flori vor fi de 78 de lei pentru producători şi 146 de lei pentru comercianţii autorizaţi. Rezervarea unei mese pentru comercializarea de pâine, tăiţei şi ouă va costa 198 lei/lună şi pentru producători şi pentru comercianţii autorizaţi. Pentru vânzarea de miere şi produse apicole, producătorii vor plăti 60 de lei pe lună, iar comercianţii autorizaţi 73 de lei pe lună, pentru rezervarea mesei, în timp ce un platou pentru pepeni verzi, galbeni, cartofi şi varză va putea fi rezervat cu 43 de lei pe lună atât de producători, cât şi de comercianţii autorizaţi.
Şi în cartiere
Tarifele se modifică şi în pieţele din cartiere. În Mioriţa, Aurel Vlaicu, Alfa şi Grădişte, tarifele pentru ocuparea meselor pentru legume, fructe şi flori vor creşte de la 8 lei pe zi la 9 lei pe zi, pentru producători şi de la 11 lei pe zi la 12 lei pe zi pentru comercianţii autorizaţi. Ocuparea unui platou în aceste pieţe va costa de acum 5 lei pe zi faţă de 4,5 lei pe zi, iar taxele specifice pentru ocuparea unei mese pentru vânzarea produselor de panificaţie, apicole şi avicole va fi 14 lei pe zi faţă de 13 lei pe zi. Tarifele pentru rezervarea unei mese pentru comercializarea de legume, fructe şi flori vor fi de 63 de lei pe lună pentru producători şi 115 lei pe lună pentru persoanele autorizate.
Alte tarife
Pentru comercializarea de pâine, tăieţei şi ouă, tarifele de rezervare a mesei vor creşte la 81 de lei pe lună pentru producători şi la 115 lei pe lună pentru comercianţii autorizaţi. În ceea ce priveşte vânzarea de miere şi produse apicole, rezervarea unei mese va costa 48 lei pe lună pentru producători şi 58 lei pe lună pentru comercianţii autorizaţi. Tariful de rezervare a unui platou de pepeni, varză şi cartofi va costa 32 de lei atât pentru producători, cât şi pentru comercianţii autorizaţi. Rezervarea unui galantar de lactate va costa 40 de lei pe lună, atât pentru producători, cât şi pentru comercianţi, iar rezervarea unui platou va costa 24 de lei pe lună pentru producători şi 41 de lei pe lună pentru comercianţii autorizaţi.
În buzunarul arădenilor
Toate aceste adaosuri, în medie între 0,2 şi 1 leu, pe diverse tarife, se vor reflecta, din păcate, în preţul cu care producătorii îşi vor vinde bunurile. Iar efectul final se va vedea în buzunarele arădenilor, care şi aşa, conform statisticilor naţionale, plătesc scump produsele din pieţe, în unele cazuri cu mult peste media naţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!