ARAD. Sărăcie, vid legislativ, calcule pragmatice, oricare din aceste argumente ar putea explica creșterea spectaculoasă a numărului de debranșări ilegale și scăderea la fel de spectaculoasă a celor legale. Nu mai puțin de 223 de deconectări ilegale au fost anunțate la CET Hidrocarburi în acest an și doar 5 documentații avizate și aprobate de furnizorul de căldură al orașului. Anul trecut, potrivit informațiilor oferite de CET au fost înregistrate 147 de deconectări legale, cu 142 mai multe decât în acest an.
În 2013 arădenii au ales varianta ilegală, dar mai ieftină, și s-au deconectat pe cont propriu ca mai apoi să se autodenunțe sau să fie denunțați de vecini sau de asociația de proprietari la CET. Și au scăpat de multele sute de lei pe care le-ar fi plătit pentru o decontectare legală și au plătit sau vor plăti o amendă contravențională de aproximativ 500 lei dată de către Primăria Arad. Cine plătește însă căldura care continuă să fie furnizată de către CET pentru același număr de apartamente?
Răspunsul e unul singur: cei care rămân branșați la rețeaua de termoficare a orașului. Cantitatea de căldură furnizată pentru respectivul bloc este aceeași doar că la plata sunt mai puțini, deci conform unei aritmetici simple suma per apartament este mai mare.
Argumente pentru ilegalitate
După cum am mai scris în paginile Jurnalului arădean, pentru a scăpa din rețeaua de termoficare a orașului costurile ajung la cel puțin 2000 lei care include taxa plătită către CET pentru fiecare calorifer și proiectul pentru echilibrarea termică a rețelei de termoficare din cadrul condominiului. Amenda pentru contravenția de a te fi debrașant singur costă un sfert. Doar că rămâne în sarcina Asociației de Proprietari să rezolve problema facturii. Cei care au ieșit din sistem nu vor mai plăti, deși oficial încă sunt abonații CET, iar cei care rămân plătesc mai mult. Tranșarea problemei se poate face în justiție, dacă asociația este dispusă să aducă în fața instanței pe cei care refuză să plătească căldura care nu le mai trece prin calorifere.Limpezirea aceastei situații care lasă loc unei ilegalități rentabile, e treaba juriștilor. Până însă își fac ei treaba, abonatul CET ia decizii în favoarea propriului buget.
Reconectări
Anul acesta au fost făcute până în prezent 6 solicitări în vederea reconectării dar lista rămâne deschisă, furnizorul de căldură fiind dispus să facă gratis toate reconectările, pe toată perioada anului. Termenele și taxele sunt doar pentru deconectări.
CITESTE SI:
CET-ul inghite banii Primariei
Citiți principiile noastre de moderare aici!