Ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno–Ungar de Menținere a Păcii a avut loc în prezența soldaţilor din cadrul batalionului și a cadrelor militare, vineri, 11 decembrie, începând cu ora 11.30, în Cetatea Aradului. Această ceremonie este precedată de cea care a avut loc pe data de 8 decembrie, la Complexul de poligoane Várpalota/ Veszprem, din Ungaria.
Înființat la 20 martie 1998, prin semnarea Acordului dintre Guvernele României și Ungariei, Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii constituie un element important în cadrul Inițiativei de Cooperare Regională. Până în prezent, batalionul a desfășurat 13 exerciții în comun cu partenerul ungar, pe parcursul cărora s-a realizat interoperabilitatea necesară desfășurării cu succes a sarcinilor și misiunilor stabilite prin acordurile bilaterale.
Înființat de 18 ani
„De când s-a înfiinţat acest batalion, am făcut mai multe tipuri de exerciții în care au fost implicate ambele armate. În acest an, exercițiul a fost organizat de Ungaria, iar la exercițiu, pe lângă partea română şi cea maghiară au participat și militari americani. Am mai executat și alte misiuni alături de militarii americani și români, nu numai de menținere a păcii. Acest exercițiu ne-a dovedit că soldații din cele trei armate pot lucra împreună. Migrația ilegală a creat o problemă pentru toată Uniunea Europeană. Acest exercițiu dovedește că armata poate să fie folosită și în acest context”, a declarat general de brigadă Borondi Gabor, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre Maghiare.
Un exemplu pentru NATO
„Această inițiativă este un exemplu pentru NATO de cooperare a forțelor, dar și de instruire pentru a face provocărilor viitoare, care nu sunt puține. Privim înspre spectrul migrației ilegale, care poate aduce extinderea rețelelor teroriste în zona europeană. Privim asupra conflictelor de tip hibrid, care se petrec nu departe de granițele NATO și aceste provocări ne îndrumă către o pregătire mai complexă, ancorată în relațiile civil–militare. Orice soluție nu mai este pur militară, este mai complexă și, desigur, va trebui să ne îndreptăm către un cadru de instruire de tip «Combine» cu celelalte națiuni. Avem în continuare participare în misiunile de menținere a păcii în diferite teatre de operații sau zone, cum ar fi Kosovo, Bosnia, Africa – Republica Democrată Congo, sau alte misiuni care se organizează de către Națiunile Unite prin rezoluție ONU în Sierra Leone și Sudan. În ce privește misiunea din Afganistan, aceasta va continua până când NATO și partenerii americani vor decide să închidă această misiune. Astfel, partea română va continua această participare cu rezultate deosebite în zona Kandahar. Conform calendarului, militarii din cadrul Diviziei 4 se vor întoarce în luna februarie 2016, din Kandahar; este vorba de aproximativ 600 de militari, urmând ca celelalte structuri ale Ministerului Apărării să preia ștafeta. Calendarul poate suferi modificări în funcție de mediul de securitate și în funcție de solicitările venite din partea organismelor de securitate NATO, ONU, UE”, a declarat general de brigadă Adrian Ciolponea, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Gemina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!