ARAD. Agitație în școli unde trebuie să se refacă componența consiliilor de administrație după reglementările Legii Educației. Legea a fost dată în 2011 și abia anul acesta, în septembrie, a apărut și metodologia cadru de organizare și funcționare a consiliului de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, aprobată prin Ordinul 4619/2014. Conform acestor reglementări, componența consiliilor de administrație pune în minoritate reprezentanții școlii. Indiferent dacă e vorba de 7, 9 sau 13 membri, majoritatea o dețin reprezentanții societății, adică ai primarului, ai consiliului local și ai părinților, în timp ce cadrele didactice, în frunte cu directorul sunt minoritare. Adică nu mai pot lua nici o hotărâre fără acordul și votul celorlalți.
Principiul care a stat la baza acestei reprezentări în CA din școli este unul nobil: societatea civilă trebuie să se implice mai mult în soarta și deciziile unităților de învățământ. Punerea lui în practică va da, însă, bătăi de cap atât școlilor, cât și consilierilor locali sau reprezentanților acestora. La nivel de județ trebuie să fie nominalizați 148 de reprezentanți ai primarilor sau chiar primari și 207 consilieri locali sau reprezentanți ai acestora. Probleme vor apărea la nivel de municipiu unde numărul unităților cu personalitate juridică este de 70, ceea ce înseamnă un număr de 70 de reprezentanți ai primarului și peste 150 reprezentanți ai Consiliului Local.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat că în acest moment se lucrează la lista celor care vor fi nominalizați pentru a face parte din consiliile de administrație ale școlilor, după ce Inspectoratul a trimis situația la nivel de municipiu.
Prezența obligatorie
Nu va fi însă ușor nici pentru școlile care nu vor mai putea lua nici o decizie fără prezența a cel puțin două persoane din afara școlii care să participe și să voteze în ședințele CA. Și cum practica atâtor ani a creat deja o cutumă din neparticiparea acestora la aceste ședințe, va fi greu ca din acest an ședințele să fie în regim obligatoriu, mai ales că nici măcar nu sunt plătite.
Cine face parte din consiliul de administrație
Legea spune că școlile vor fi conduse de către consiliile de administrație formate din cadre didactice, din care unul este directorul unității de învățământ, reprezentanți ai primarului și ai consiliului local, precum și părinți. Liderul de sindicat are rolul de observator, iar reprezentantul elevilor este invitat să participe doar la acele ședințe în care se discută probleme ale elevilor. Diferă doar numărul reprezentanților din fiecare categorie, în funcție de numărul de membri ai CA.
„Până în acest moment, legea nu putea fi pusă în aplicare din cauza lipsei normelor metodologice. Acum, odată cu apariția acestui ordin, poate fi aplicată și legea. Liderul de sindicat din fiecare școală are rolul de observator în această nouă structură a consiliilor de administrație, nu are drept de vot, dar convocarea sa este obligatorie la fiecare ședință a CA”, a precizat Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.
Situația pe județ
Numărul de membri din fiecare consiliu de administrație a fost stabilit de către Inspectoratul Școlar Județean și a fost decis „în raport cu numărul de clase, cicluri de învățământ și număr de elevi”, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ, Mariana Tocaciu. Potrivit aceleași surse, din cele 148 de unități cu personalitate juridică la nivelul județului, 107 vor avea consilii de administrație formate din 7 membri, 23 din 9 membri și 18 din 13 membri.
Componența CA ale școlilor
Pentru un CA de 7 membri, 3 sunt cadre didactice, din care unul e directorul, 1 este reprezentantul primarului, 1 al consiliului local și 2 ai părinților. La un consiliu de 9 membri avem 4 cadre didactice, 1 reprezentant al primarului, 2 ai consiliului local și 2 ai părinților. Pentru 13 membri avem 6 cadre didactice, 1 reprezentant al primarului, 3 ai consiliului local și 3 ai părinților.
Citiți principiile noastre de moderare aici!